Százezren az internetadó ellen! – Janisch Attila felhívása

  • Janisch Attila
  • 2014. október 22.

Közlemény

Csatlakozzatok! Tiltakozzatok! Osszátok meg! Hogy megakadályozzuk a tájékozódáshoz és a kultúrához fűződő szabadságjogaink arrogáns, ostoba, totalitárius korlátozására tett kormányzati kísérletet.

A 150 forintos gigabájtonkénti internetadó nem csak az illegális filmletöltéseket érinti – mindenre vonatkozik, ugyanis a hétköznapi életünkben folyamatos adatforgalmat bonyolítunk. Ha elolvasunk egy internetes oldalt, ha megnézzük a barátaink fényképeit, ha a fórumokon kommunikálunk egymással, ha a YouTube-ot, az Indavideót, a Vimeót vagy más mozgóképes megosztó oldalakat használunk, ha feltöltünk a Facebookra családi képeket, ha azokat e-mailen küldjük a barátainknak, ha vásárolni akarunk… Vagyis életünk szinte minden pillanata internethasználatra, következésképp adatforgalomra épül, amiért eleve fizetünk a szolgáltatónak.

Az adatforgalom-alapú internetadó a legbrutálisabb ostobaság, amit ki lehet találni, és amivel korlátozni lehet a vizuális esztétika fejlődését ebben a feudálisan elmaradott, mentálisan egyébként is leépült országban.

Innentől kezdve csak vacak minőségű képeket fogunk nézegetni és feltölteni, nézhetetlen, többszörösen másolt, rongyosra nézett vhs-minőségű videókat böngészünk majd, amelyeken kivehetetlenek lesznek az arcok, a gesztusok, és alig lesz különbség a világos és sötét területek között.

Újra a postaládába dobjuk a leveleinket, mert olcsóbb lesz, mint e-mailben elküldeni egy csatolt dokumentumot.

Nem használjuk a skype-ot, ha barátainkkal, külföldre menekült rokonainkkal, ismerőseinkkel akarunk beszélgetni, vagy ha mégis, akkor kép nélkül, nem látva őket, hogy ezzel spóroljunk.

Olcsóbb lesz visszatérni a nyomtatott sajtóhoz, mint az interneten tájékozódni, élvezve a világhálón elérhető korlátlan információs gazdagságot.

Nem tudjuk majd használni a legális filmarchívumok anyagait, nem tudjuk megnézni a hatalmas és legális képzőművészeti és fotógyűjteményeket, nem tudjuk hallgatni a legális zenegyűjtemények anyagait, egy disszertációs kutatómunkákhoz nélkülözhetetlen, komolyabb internetes kutatás súlyos összegekbe fog kerülni.

Szinte a végtelenségig sorolható, hogy mi minden fog drága pénzbe kerülni. Olyan dolgok, amelyek nem illegálisak, nem fetisizált szenvedélyek, nem pornográfia, nem gyanús vagy tiltott tevékenység, hanem tájékozódás, kommunikáció, kultúra.

A kultúra emberi szükséglet.

A kommunikáció emberi szükséglet.

Az információ és a tájékozódás emberi szükséglet.

A sötétség és a némaság korát hozza ez a valóságtól elrugaszkodott, a technikai és civilizációs fejlődésnek ellentmondó és azt tagadó döntés!

Vakok, némák és süketek leszünk.

Egy veszedelmesen ember- és szabadságellenes kormány, és a magát isteni felhatalmazással bírónak gondoló, diktátori hatalomra törő miniszterelnök tudat, önállóság és információ nélkülivé tett rabszolgái.

Tiltakozz és védekezz, amíg nem késő!!!

Mert erre a tiltakozásra akkor is szükség van, ha tudjuk, hogy az egész megint csak egy jól időzített, az amerikai kiutasítások botrányát elfedni kívánó kormányzati akció. Ám, ha nem tiltakozunk, akkor simán bevezetik az internetadót. Tiltakozni kell, de közben nem szabad elfelejtkezni a kormány körüli, egyre dagadó nemzetközi botrányokról sem!

Figyelmébe ajánljuk