Színház

A régi mese

80 nap alatt a Föld körül

  • Sándor Panka
  • 2022. augusztus 24.

Kritika

Koncertszínházi előadást fogunk látni, közli velünk Lóci, a darab zenéjét szolgáltató Lóci Játszik nevezetű zenekar frontembere, és rögtön fel is veszi a szerző, Verne Gyula szerepét, hogy színpadra szólítsa a szereplőket, akik bemutatják a hőst, Phileas Foggot (Karácsonyi Zoltán). 

Megtudjuk, hogy Fogg a szokások embere, aki percre pontos napi rutint követ, sőt, még a ruháit is sorszámozza, a társasági élete pedig kimerül abban, hogy rendszeresen látogatja a Reform Clubot, ahol a híres fogadás is köttetik.

Fogg 20 ezer fontot tesz ugyanis arra, hogy 80 nap alatt meg tudja kerülni a Földet. Innentől beindul a menet: a színlap szerinti másfél órás zenés káosz, amelyben a három vígszínházas főszereplőn kívül Novák Eszter és Selmeczi György zenés színész osztályából jöttek heten, akik mindannyian több szerepet játszanak, szám szerint összesen 121-et.

Fogg, miután kirúgta inasát – amiért az másfél fokkal melegebb borotválkozóvizet készített neki –, a helyébe a francia Jean Passepartout-t (Szántó Balázs) veszi fel, akivel neki is vágnak a világ körüli útnak. Közben megtudjuk azt is, hogy a fogadást megelőzően valaki ötvenötezer fontot rabolt el a nemzeti bankból, és a személyleírása éppen ráillik Mr. Fogg­ra, útitársként ezért nyakukba kapják Fix detektívet (Hirtling István).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk