Rádió

A végek kezdete

Vidékjáró műsor a Klubrádióban

Kritika

Sokak első gondolata lehet, hogy egy vidék tematikájú műsornak mindenképpen országos lefedettségűnek kellene lennie. Számukra a jó hírünk: azzal, hogy a legnépszerűbb kormánykritikus csatornát az online térbe száműzte a hatalom, egyben országos rádiót is faragott belőle.

Mindenesetre az erősen Budapest-centrikus Klubrádión üdítő kísérlet a még meglévő független vidéki fórumok szóhoz juttatása. A márciusban indult Azt beszélik amolyan heti körképet kínál az országnak a fővárosi Nagykörúton vagy még inkább az M0-son kívüli tájaira fókuszálva.

„Rengetegen döbbentek rá arra a 2022-es választások után, hogy mennyire ismeretlen számukra az ország” – állítja a műsor bemutatkozója, és valóban, emlékszünk még a tavalyi reményvesztett futamokra a vidék ilyen vagy olyan voltáról. Az Azt beszélik ezzel a felütéssel tehát azon túl, hogy megszólalási lehetőséget igyekszik adni egy meglehetősen kiszolgáltatott sajtószegmensnek, arra is kísérletet tesz, hogy a tavaly tavaszi trauma méregfogát kihúzza, vagy betömködje legalábbis.

Mi hangzik el tehát péntek délutánonként a műsorkészítők elképzelése szerint? Mindaz, „ami Pécstől Debrecenig, Veszprémtől Miskolcig történik, kik a helyi kiskirályok, miről beszélnek, hogyan gondolkodnak a közügyekről az emberek”. Szép vállalás, hazai nyilvánosságnak eddig se lenyelni, se kiköpni nem sikerült.

A legutóbbi adásban a műsor szerkesztő-házigazdája, Józsa Márta annak eredt nyomába, hogy mi a helyzet azokon a településeken „amelyek gazdaságilag országos összehasonlításban jól vagy elég jól állnak”. A Debrecen–Szeged–Szombathely vonalon mozgott a műsor, szépen lefedve végül is az ország elég nagy részét. Az ideális talán az lenne egy hasonló vállalás esetében, ha volna arra lehetőség – úgy is, mint stáb, felszerelés, útiköltség és a többi –, hogy kiszállásos rendszerben készüljenek az anyagok. A sanyargatott független kis csatornák stúdióba zártságát többször megénekeltük már. Értjük, hogy nincs mód, infrastruktúra, idő és főleg pénz helyszíni beszámolók készítésére, de azért sajnáljuk. A műsor bent készül a Benczúr utcában, de a telefonon utolért megszólalók mind helyben dolgoznak, onnan adnak életjelet magukról és a településeik ügyeiről. Debrecenből ezúttal Polgár Tóth Tamás, a Debreciner.hu újságírója, Szegedről Bod Péter, a Szeged.hu munkatársa, szombathelyi színekben pedig a Nyugat.hu-t képviselő Józing Antal kapott szót.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk