Lemez

Alkalmazottak

Darvas Ferenc: Te vagy a legjobb ötletem

Kritika

Amikor 1984 tavaszán a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatták Gádor Béla Lyuk az életrajzon című szatíráját, senki nem gondolta, hogy a produkció nyomán egy csodálatos barátság veszi kezdetét.

Darvas Ferenc zeneszerző ekkor állt össze az akkor még csak egykötetes Várady Szabolccsal, hogy néhány, a korabeli kritika szerint „invenciózus, bravúros ötletekben, stiláris zenei tréfákban tobzódó zeneszámmal” dobják fel az előadást. Nem csoda, hogy az újdonsült alkotótársakat hamar felfedezte magának a színházi világ, ám Darvas Ferencet és Várady Szabolcsot mégsem emlegették szerzőpárosként, mivel csak akkor szállították határidőre a dalokat, ha felkérés érkezett. „Mindkettő telítve van iróniával, racionalitással és játékossággal. Ha a Brecht–Weill párost említem mint mintát, akkor nem az epigonizmusra, hanem a szellemiségre gondolok” – írta öt évvel később Koltai Tamás a Radnóti Színház Kék angyal előadásáról, amelyhez tíz dal született, egy egész nagylemezre való. Ám mivel e dalokat nem rögzítették, lassan feledésbe merültek, emléküket legfeljebb az egykori nézők, színházi emberek és a néhány korabeli kritika őrzi. „Darvas Ferenc dalai minden dramaturgiai döccenő nélkül szólalnak meg Kerekes Éva előadásában. A színész énekesnő egyéniségét valami magától értetődő egészséges romlottsággal érezteti, szemünk se rebben, mikor azt énekli, hogy: »Hüvelyembe a hímtagodat bevezesd«” – olvasható például Köröspataki Kiss Sándor Kék angyal-kritikájában az Új Tükörben, mely még ennyi év távlatából is felcsigázza érdeklődésünket: miféle szöveg jöhet még, és hogy lehet ezt egyáltalán elénekelni ízléstelenség nélkül?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.