Tartalom

MaNcs 34. évf. 17. sz. (2022-04-28)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Erősítjük a szabályt

A hétvégén eléggé elverték Szlovéniában Janez Janšát, ahogy azt egyébként a múlt héten meg is mondtuk, hogy el fogják. Elverték, mint a lovat, az összes nagyvárosban, Ljubljanában, Celjében, Mariborban, Isztria szlovén részén, az országos 23,5 százalékhoz képest ezeken a helyeken 20, de még inkább 15 százalék alatt kapott.

A szerk.

A szerk.

A reakcióidő

Nem sokkal azután történt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Már túl voltunk pár kisebb-nagyobb oroszországi háborúellenes tüntetésen, s mindenki tudta, hogy a tiltakozókat könyörtelenül megveri, elviszi a rohamrendőrség, s az is közismertté vált, hogy hogyan bánnak a szervek a letartóztatottakkal.

Egotrip

egotrip

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Ki nyer, és ki veszít az infláción?

Fölfúvódás – a latin eredetiben ezt jelenti az „infláció” szó. Ha az állam és a bankok gyorsabban növelik a pénzkibocsátást annál, mint amennyi eladó jószág és szolgáltatás van a piacon, akkor nemcsak egy-két dolognak megy fel az ára, hanem az árak és a bérek összességükben is elindulnak felfele.

egotrip

Egotrip

Vajda Gergely: Zene hetilapra

Padló, ablak, ajtó, plafon

Egy komolyzenész körökben cirkuláló vicc szerint ennyit is elég tudni ahhoz, hogy valaki karmester legyen. A képzeletbeli szoba alaprajza szerint a levegőben elhelyezett ütések adják egy négynegyedes taktus jelzésére szolgáló irányokat: le (padló), balra (ablak), jobbra (ajtó), fel (plafon).

Publicisztika

László Csaba

Publicisztika

Így van a rendszer kitalálva – II. rész  

Orbán Viktort csak Orbán Viktor győzheti le?

Az írás előző, múlt heti számunkban megjelent része azt vizsgálta kimerítően, milyen strukturális, intézményi feltételek és körülmények vezettek a Fidesz kétharmados győzelméhez. A második, záró rész azt firtatja, milyen sürgős feladatok várnak a kormányra, és merre indulhat el az ellenzék – a szerk.

Belpol

Interjú

Belpol

„Egy újfajta politikai képviselet”

Udvarhelyi Tessza aktivista a civil önszerveződésről

Elmozdulhat-e a holtpontról az ellenzék, hogyan segíthetnek ebben a civilek, és miért múlik mindez az önszerveződésen? A Közélet Iskolája társalapítójával, a Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan árusították ki a lakásokat fideszes önkormányzatok Budapesten?

Belpol

Pult alól

Miután kiderült, hogy a végrehajtók III. Richárdja, Schadl György fillérekért vásárolt össze önkormányzati lakásokat a fővárosban, a Fővárosi Közgyűlés eseti bizottságot hozott létre az ügy és az ilyesfajta gyakorlatok kivizsgálására. Mire jutottak eddig? Nem fogják elhinni: itt lakásokat is loptak!

Mit kezd a NER az ellenzéki önkormányzatokkal?

Belpol

Gáncs a célegyenesben

Az Orbán-kormányok már eddig is számos eszközt bevetettek az önkormányzatok ellehetetlenítéséért, és mindez folytatódni látszik, várhatóan legalább a két és fél év múlva esedékes helyhatósági választásokig. Agglomerációs polgármesterekkel beszélgettünk a kilátásokról, és azt is megnéztük, hogy mire számíthat Budapest.

Ellentétes döntések az érvénytelen szavazatra buzdító civilek ügyében

Belpol

Zavar a Kúrián

Csak részben buktak el a Kúrián a népszavazáson érvénytelen szavazatra buzdító szervezetekre kirótt bírságok. A civilek Strasbourgig is készek elmenni, hogy bebizonyosodjon: az egyébként jogszerű érvénytelen szavazat mellett kampányolni sem tilos.

Külpol

Éhség, félelem és a mariupoli orosz „filtrációs táborok” egy 17 éves lány szemével

Külpol

„Arra kértem Istent, hogy haljak meg hamar”

Marija Vdovicsenko 17 éves mariupoli lány, szabadidejében bandurán játszik, szüleivel templomba jár. Február 24-én hajnalban addig kiegyensúlyozott élete véget ért. Ő és családja az ostrom kezdete után majdnem egy hónappal jutottak ki Mariupolból és a megszállott Doneck megyei területekről. Beszámolóját a Hromadszke portál közölte.

Németország és az ukrajnai háború

Külpol

Félelem marja a lelket

Az ukrajnai fegyverszállításoknál tanúsított óvatossága miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik Olaf Scholzra. A szociáldemokrata kancellárt már nemcsak parlamenti ellenzéke és több ukrán politikus, de a német média is bírálja.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Az idill helyén

Borbély Szilárd: Bukolikatájban

Gyászverssel kezdődik és gyászverssel ér véget a 2014-ben elhunyt Borbély Szilárd most megjelent posztumusz kötete. Borbély versei, illetve ugyanígy prózája, sőt drámái és esszéisztikája is a halál kérdését tárgyalják az életmű kezdete óta, és nagyon fájdalmas, személyes fénytörésben az ezredforduló utáni szűk másfél évtizedben még inkább. Ezt az alig száz­ötven oldalas kötetet is elviselhetetlenül sok halál terheli le.

KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

Könyv

„Senki sem ura”

Ottilie Mulzet műfordító

Borbély Szilárd posztumusz verseskötete, a Bukolikatájban előbb jelent meg angolul, mint magyarul. A kötet – és számos magyar szerző – fordítójával beszéltünk az amerikai líraolvasó közönségről, a műfordítás nehézségeiről és arról, hogy mi az egyedi a magyar irodalomban.

KÖNYVMELLÉKLET – Ács Pál esszéje

Könyv

Günter Grass tükörbe néz

Az idős Günter Grass – aki szinte teljes életművét a vészterhes 20. századi német múlttal való szembenézésnek szentelte – belepillantott a tükörbe. Egy 17 éves, pattanásos kamasz tekintett vissza rá. A fiú a Wehrmacht elit alakulatának, a Waffen SS-nek az uniformisát viselte, gallérján a baljós kettős rúnával. Erről a fiúról Grass hatvan éven át nem beszélt. 

KÖNYVMELLÉKLET – Interjú

Könyv

Szerkesztett szentlélek  

M. Nagy Miklós a 100 éves Jack Kerouacról

100 éve született Jack Kerouac, a beatirodalom kulcsfigurája. 1957-ben megjelent Úton című regénye az amerikai irodalom egyik alapműve, már csak azért is, mert e mű írja le legszebben mindazt, amit „rock and roll életformának” szokás nevezni. Kerouac munkásságáról, jelentőségéről magyar fordítójával, a Helikon Könyvkiadó vezetőjével beszélgettünk.

KÖNYVMELLÉKLET – kritika

Könyv

Szellemi önéletrajz szaxofonra

Fenyvesi Ottó: Paloznak overdrive

Szellemi önéletrajz csak vers vagy (filozófiai) vallomás lehet. Fenyvesit régóta egy ilyen szellemi, spirituális történet érdekli, a sajátja, meg azoké, akiket közel érez magához. A Halott vajdaságiakat olvasva címmel megjelentetett versesköteteiben például olyan halott írókat, művészeket és társakat faggat, akiknek egy részét személyesen sosem ismerte. Ennek a történetnek tehát nem a születés a kezdete és nem a halál a vége.

KÖNYVMELLÉKLET – kritika

Könyv

A félelem dicsősége

Bernard Lecomte: KGB – A szovjet titkosszolgálatok története

A néhai Szovjetunió fennállásának nélkülözhetetlen biztosítéka volt az a szerteágazó erőszakszervezet, amelyet közvetlenül a „nagy októberi” forradalom után hozott létre a bolsevik (állam)párt. A hivatalosan 1917. december 7-én alakult Cseka (hivatalosan: VCSK, Összoroszországi Különleges Bizottság) később számtalan betűkombináció (NKVD, GPU, NKGB stb.) alatt alkotott maradandót az erőszak tömeges és szervezett alkalmazásának történetében.

KÖNYVMELLÉKLET – kritika

Könyv

Harmincéves háború

Dan Jones – Marina Amaral: Lángoló világ. A hosszú háború 1914–1945

Történeti munkákat képekkel illusztrálni egyáltalán nem újkeletű gyakorlat a könyvkiadásban, ugyanakkor érzékelhetően megnőtt az olyan kötetek iránti olvasói igény, amelyekben a szokásosnál is komolyabb hangsúly kerül a szöveg vizuális „megerősítésére”, elég csak az újabban divatos színes bookazine-okra utalni.

Kritika

Kiállítás

Kritika

Marx a szpartakiádon

Velünk élő történetek – válogatás a Somlói–Spengler Gyűjteményből

A Q Contemporary művészeti központ pár éve van jelen Magyarországon, és tavaly rendezték az első kiállításukat. Az intézmény nevében lévő Q Queenie Rosita Law-ra utal, aki egy vagyonos hongkongi családból származik, s így „megengedheti” magának, hogy üzleti ügyei intézése közben saját szenvedélyének is hódoljon.

Koncert

Kritika

Előre a gyökerekhez

Nubya Garcia a Müpában

A fiatal londoni jazzisták ki­emelkedő szaxofonosa arra kért minket, hogy mozogjunk, ringatózzunk a zenére, hiszen ő is mozgás közben komponál. Ülőkoncert volt, megpróbáltunk a kérésének ülve eleget tenni.

Lemez

Kritika

Alkalmazottak

Darvas Ferenc: Te vagy a legjobb ötletem

Amikor 1984 tavaszán a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban bemutatták Gádor Béla Lyuk az életrajzon című szatíráját, senki nem gondolta, hogy a produkció nyomán egy csodálatos barátság veszi kezdetét.

Lemez

Kritika

Rázva és keverve

Rosalía: Motomami

A napjaink globális popzenéjét átható, egzotikumra kihegyezett multikulturalizmus néha egészen remek dolgokat dob a felszínre.

Film

Kritika

Dobbs porrá lett

Anthony Hayes: Arany

Ember és természet gyilkos (és persze örök) harca zajlik a szemünk előtt, pont úgy, ahogy nemrég Mads Mikkelsen küzdött az Északi-sarkon (Sarkvidék; 2018), vagy kicsit régebben Robert Redford az óceánon (Minden odavan; 2013).

Tévésorozat

Kritika

Szex, telefon, Amszterdam

A piszkos vonal

A minden korszakában festői Amszterdamban találkozik az utóbbi években a közönséget és a filmkészítőket is felizgató téma, a 80-as évek iránti nosztalgia és a szex (újra)felfedezése.

Visszhang

Visszhang: lemez

Visszhang

Destroyer: Labyrinthitis

A kanadai Dan Bejar vezette zenekar már a tizenharmadik nagylemezénél tart, és ezek között elég nehéz két olyat találni, amelyek hasonlítanának egymásra.

Visszhang: színház

Visszhang

Felejthetetlen

A Kerekasztal Színház középiskolásoknak készített előadásában három generáció (együttlétezésének) problémái sűrűsödnek össze.

Visszhang: film

Visszhang

Maixabel

Vannak filmek, amelyek megérteni és megértetni próbálják – nem a terrorizmust, de a terroristává lett emberi lények tudatállapotát.

Visszhang: film

Visszhang

Az elveszett város

Ne szidd a műveidet, mert azzal a rajongóidat bántod meg – üzeni Az elveszett város, majd a sajátjaival megetet egy ugyanolyat, mint amit végig kritizál.

Visszhang: film

Visszhang

Morbius

Ma már csak negatív felhangokkal említik Jared Leto alakítását a Mielőtt meghaltamban, hiszen ciszhetero férfiként játszott egy transz karaktert.

Interaktív
Zene
Film
Tudomány

Valódi pénzért játszott videójátékok

Tudomány

Eladom öt azerothi aranyom

A videójátékokkal a műfaj megjelenésekor, a múlt évszázad második felében legfeljebb a fejlesztők és a forgalmazók kerestek pénzt – úgy volt ezzel a világ, mint bármilyen más jószággal. Aztán az internet, mint annyi minden mást, ezt is megkavarta. Hogyan szivárgott be a játékokba az igazi pénz, és miért baj ez?

Lélek

Interjú

Lélek

„Az absztinencia nem járható út”

Kun Bernadette pszichológus a munkamániáról

Az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének vezetőjével a Munkafüggők – Az önkizsákmányolás lélektana című kötetének kapcsán beszélgettünk arról, hogyan teheti tönkre az életünket, ha a munka minden mást kiszorít.

Gasztro