Kisjátszótér – Könyv

Az első lépcsőfokok

Már tudok olvasni sorozat

Kritika

Egészen sok könyv készül azoknak a gyerekeknek, akik még nem feltétlenül mozognak teljes biztonsággal a betűk világában.

A Móra Már tudok olvasni sorozata három szinten kínál olvasói élményt a gyerekeknek, három különböző történettel. A mesék szintről szintre egyre hosszabbak, egyre összetettebb megfogalmazásúak, más szókészletet, mondatstruktúrát tartalmaznak, és egyre komplexebbek a sztorik is. Míg Várfalvy Emőke Artúr király fesztiválja című könyvében minden oldalon csak egy-egy mondat található, és kiemelik a nehezebb, kulcsfontosságú szavakat szótagolva is, addig Mészöly Ágnes Léna és a huszonhárom herceg című elbeszélésében már oldalanként három-négy mondat olvasható, bár az összetett szavaknál még itt is kapunk szótagolós segítséget. Mindkét szinten feladatok is társulnak a történetekhez, a nehezebb szinten pedig még szómagyarázatot és ismeretterjesztést is kapunk. M. Kácsor Zoltán Bizsúr király csapdájában című történetének olvasása már egészen más élményt ad: stabil olvasáskészséget igényel, gyerekszemmel már egészen hosszúnak számít, több fejezetből áll, komolyabb a tartalma, ráadásul egy kifejezetten izgalmas, fordulatokban gazdag sztori.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.