Kiállítás

Betűszövetek

Kristóf Gábor: Untitleist

Kritika

A tárlat címe egyszerre utal a leginkább az absztrakt művekre jellemző címnélküliségre (untitled), és a „címíró” golfmárka nevére, amelyet Philip E. Young fejlesztett ki a harmincas években, miután elrontott egy biztosnak látszó ütést. A hiba okait keresve Young egy orvos barátjával megröntgeneztette a labdát, és így kiderült, hogy jól érezte: a belső mag nem pont a középpontban volt. Válaszul megalkotta a tökéletes holtpontú labdát, amelyet Titleist néven 1935-ben piacra is dobott.

A két teremben összesen 13 művet felvonultató kiállításnak két előzménye van; a művész 2021-es, a jellegzetesen úri sportnak tartott golfozásra fókuszáló Picnic on the Diving Range (Piknik a gyakorló álláson) című kiállítása, valamint a 2015 óta tartó technikai kísérletei.

Az 1900-as évek elején (majd 2016 óta ismét) az olimpiákon is szereplő golf komoly szabályokkal és szigorú (a ruházattól kezdve a pályán elvárt viselkedésig mindenre kitérő) etikai kódexszel rendelkezik. E sport világához Kristófnak túl sok köze nem volt, eltekintve azt az esetet, amikor gyerekkorában minigolfozás közben szemöldökön lőtte édesapját. A témára a művész a Covid-járvány időszakában figyelt fel, amikor a lezárások közben is zavartalanul működtek az exkluzív golfpályák és klubok, mint azt a kinnrekedtek a pályán túl heverő labdákból is észrevehették. A művészt e labdákban nem is annyira a felszín, a héj érdekelte (a 366 szabálytalan kör alkotta bemélyedésmátrix), hanem a belső mag (az általa mikrokozmosznak nevezett rész), amelyhez úgy jutott el, hogy a labdákat baltával kettévágta.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.

Eredendő bűn

Az Alaptörvényben elismert egyházak számára megnyitott ingyenes ingatlanszerzési lehetőség része annak a folyamatnak, amelyben a politikai hatalom a világi közoktatást minden módon ellehetetleníti, az egyházi fenntartású iskolák lehetőségeit pedig egyre bővíti. Az egyházaknál sem mindenki örül ennek.