Színház

Ez van

Tigris, mockumentary

  • Sándor Panka
  • 2022. január 5.

Kritika

Megszökött egy tigris – 2011-ben a nagyszebeni állatkertből. A gondozó figyelmetlensége miatt. Gianina Cărbunariu darabja fiktív interjúk segítségével a fenevad városban viselt dolgait rekonstruálja.

A megszólalók a nagyváros tipikus „szereplői”: az emberek mellett álla­tok, tárgyak, épületek. Az ál-dokumentumdarabot Bíró Bence és Szikszai Rémusz dolgozta át nekünk, mégpedig úgy, hogy a történetet budapesti környezetbe helyezték, s az eredeti jelenetsorrendet többször is felcserélték. Van, amit kihagytak, van, amit beleírtak a darabba.

A színpadon fekete-fehér Budapest-térkép képez kartonfalat. Mozgatásával a kamera blendéjének nyílásához hasonló látványt érnek el, egyes jelenetek előtte, mások mögötte játszódnak. Az idén 50 éves Stúdió K jubileumi bemutatóján a teljes társulat (Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Pallagi Melitta, Samudovszky Adrian, Spilák Lajos) színre lép, sőt csatlakozik hozzájuk Fodor Tamás, az alapító is. A díszlet (Bagossy Levente) minimalista, különlegesen kreatív megoldásai izgalmas vizuális élményt nyújtanak. A jelmezek (Kiss Julcsi) szintén jelzésszerűek, de pontosan eltaláltak, legyen szó egy veréb vagy akár egy autó megtestesítéséről.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk