Videósorozat

Két idegen

Egy asztalnál

  • SzSz
  • 2023. július 19.

Kritika

Szakértők szerint a közösen végzett munka összehozza az embereket. Ennek egyik legismertebb példája a mozaikmódszer: a népszerű szociálpszichológus, Elliot Aronson először évtizedekkel ezelőtt egy olyan texasi iskolában tesztelte elméletét, ahová fekete, fehér és latinó gyerekek is jártak.

Pusztán az, hogy a különböző hátterű és bőrszínű gyerekeket egy osztályba terelték, nem csökkentette az előítéleteket és az agressziót, sőt a versengés inkább csak kiélezte a feszültségeket. Amikor azonban az osztályon belül vegyes csoportokat alakítottak ki, ezeknek pedig olyan feladatokat osztottak, amelyek megoldásához együtt kellett működniük, a gyerekek elkezdték elfogadni a másikat – sőt, barátságok alakultak ki, és még az iskolát is megszerették.

Hasonló elgondolás áll az Egy asztalnál koncepciója mögött: két (egy esetben négy) olyan ember találkozik a kamerák előtt, akik egy bizonyos kérdésben ellentétes elveket vallanak – ők azonban előzetesen semmit nem tudnak egymásról. Közösen megoldanak egy feladatot, majd szembesülnek a másik álláspontjával, és leülnek beszélgetni egymással.

A tavalyi, hétrészes online évadban a résztvevőknek egy asztalt kellett összeszerelniük, míg a legújabb felvonásban immár különböző ételeket főznek, majd fogyasztanak el. Nem csak a feladat és a díszlet, de a témák is színesebbekké és izgalmasabbakká váltak: míg az első évadban korlátozó és megengedő anyuka, vagy épp e-sportoló és egy fizikai sportoló ültek egy asztalhoz, addig a legfrissebb adásokban szegény főz és eszik gazdaggal, katolikus pap egy spirituális papnővel, konzervatív felfogású egy meleg fiatallal.

Mint minden műsor, az Egy asztalnál is a castingon áll vagy bukik: sikerül-e olyan résztvevőket találni, akik nem csak hitelesen és szórakoztatóan képviselik a véleményüket, de készek és alkalmasak is a vitára, ráadásul még a partnerükkel is jól működnek együtt.

Az első évad legtöbb része inkább a közös pontok megtalálásáról szólt, így kedélyes beszélgetésbe fordult. Akadtak azonban feszült pillanatok is, például amikor egy vegán egy vadásszal, vagy egy autós egy biciklissel akaszkodott össze.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.