Rádió

Kistarcsa, végállomás

Ítéletlenül a Klubrádióban

Kritika

A rádió néha olyan dolgokra is képes, amilyenekre racionális számítások szerint nem kellene képesnek lennie. Például milyen egy filmklub, amelynek csak a hangját halljuk? Elsőre elég bizarr ötletnek tűnik, és mégsem egészen az.

A Klubrádión jó ideje fut már a Filmklubrádió című sorozat – Rózsa Péter műsorvezető-szerkesztő érezhető szívügyeként. Kéthetente keddenként sor kerül egy-egy filmvetítésre, és ahhoz kapcsolódóan egy-egy beszélgetésre, alkotókkal, színészekkel, az egyes filmek résztvevőivel. A Filmklubrádió műsor elsősorban ezeknek a beszélgetéseknek a szerkesztett változataiból áll össze, kiegészítve néhány bejátszással, kép nélküli filmrészlettel. Meglepő vagy sem, a részletek is működni szoktak, illetve a beszélgetések is.

Ha csak az elmúlt heteket-hónapokat nézzük, volt szó itt Hajdu Szabolcs filmjéről, a Fehér tenyérről, Szomjas György és Grunwalsky Ferenc Roncsfilmjéről, a Tóth Barnabás rendezte Akik maradtakról, vagy – egy korábbi adás ismétléseként – a nemrég elhunyt B. Révész László nagyszerű ózdi munkásballadájáról, a Kisamerikáról is. Mindegyik más-más módon volt emlékezetes adás, épp úgy, ahogy a legutóbbi epizód is. Ezúttal Almási Tamás 1991-ben készült Ítéletlenül című dokumentumfilmje volt a téma. (Lábjegyzet: a Kisamerikához hasonlóan ez a mű is szabadon elérhető a YouTube-on.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?