Film

Mi fáj?

Lisa Joy: Új múlt

  • - köves -
  • 2021. augusztus 25.

Kritika

A múlt kísérteni tudja az embert – halljuk Hugh Jackman kellemesen fájdalmas hangján, és már érezzük is a szavak mögött bujkáló gyötrelmet.

A kiszolgált katona fájdalma ez, aki megjárta a nagy háborút, majd látta víz alá kerülni Amerikát, de a vízkár semmi ahhoz képest, amit a végzet asszonya fog okozni hősünk életében. Mert nem elég a sci-fi körítés, a nedves jövőképbe oltott finom társadalomkritika, a szegényeket mind jobban a víz alá szorító gazdagok uralma, a mi exkatonánk, a szomorú szamurájok e kései leszármazottja valójában egy virtigli noir hős. Az az örök borostás, lelkileg is szúrós darab, akit mégsem véd meg az „én mindent láttam már” cinizmusa, mert jön a femme fatale, és ami még megmaradt az érző férfiúi szívből, az is ripityára törik. Szeretjük ezt a felállást, az ősi Bogart–Mitchum–Ladd-iskolát éppúgy, mint Nicholson leragasztott orrát, a neo-noir e híres szaglószervét, szóval Hugh fájdalma is kedves a szívünknek. A vízszint is ígéretes, egy kis világvége még egyetlen noirnak sem ártott meg; nem baj, ha a műfajt vízbe mártják, főleg, hogy a neonfények a pocsolyákban tükröződnek a legszebben. Ezzel a filmkészítők is tisztában vannak, és azzal is, hogy ha szárítóköteleken lógó ruhák közt üldözünk valakit, az látványos, és ha mindez háztetőkön zajlik, akkor előbb-utóbb ugrani kell egyikről a másikra.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.