Könyv

Mitmacholás

Parti Nagy Lajos: Árnyékporocska, Emlékmondatok Kner Piroska életéből (Félténypróza)

  • Józsa Márta
  • 2022. szeptember 21.

Kritika

Mit is mondhatnánk valakiről, akinek fiktív énje olyanokat tud mondani, hogy „utolsó leheletemig használok zöld fokhagymát”?

Beczkóyné Kner Piroska minden bizonnyal sokszor kényszerült mitmacholásra, például akkor, amikor valahogy ki kellett matekoznia a fiával együtt, hogy a gyerek most akkor zsidónak minősül-e. Olyanok között, „akik egyáltalán nem tartottak semmilyen vallást, inkább vájdlingot meg a kolbászbelet disznóöléskor, már bocsánatot kérek”. Semmi különös nem történt ezzel az asszonnyal, a korban megszokottakon kívül: volt persze házassága, annak a múlt század eleji női emancipációs törekvéseivel együtt, például abbéli dilemmákkal, hogy hogyan is legyen az asszonyneve. Születtek gyerekei, volt konyhája, személyzete, támadott a tüdővész, jött a háború egyszer, meg aztán még egyszer. Aztán munkaszolgálat, hadseregek vonultak ki és be, közben a disznóvágás tudománya mellett a szappanfőzésére is szükség lett.

Két kötetről beszélünk, az egyik Beczkóyné Kner Piroska vaskos, egykor már nyomda alá is rendezett, de eddig meg nem jelent, 1915-ben írt szakácskönyve, amelyről röviden annyit, hogy nem sokat veszített vele az amúgy is vitatott státuszú magyar gasztronómia. A kortárs konkurenciából a konyhában bőven elég a főhős által kihívónak tekintett Vízvári Mariska szakácskönyve, és maradjunk annyiban, hogy a verébpörköltön kívül aligha tartalmaz újdonságot a gondosan felépített, kosztosok tartására is alkalmas recepteket ismertető kötet. Spoilerezek: húsz verébre van szükség egy négytagú család jóllakatásához.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk