ZSINÓRPADLÁS – kritika

Nemesítő idő

Göncz Árpád: Mérleg

Kritika

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

E kamaradarabot most az egykori köztársasági elnök születésének 100. évfordulóját ünnepelve vitték színre. A mű sokat elárul a szerző személyiségéről, privát történelméről, a Férfi alakjába beépítette személyes életútját is. Az előadás a személyes döntések súlyáról, hatásairól, a menni vagy maradni dilemmájáról szól, de a szerelem természetéről, lemondásról, elfogadásról és elengedésről is elgondolkodhatunk. Ennek a szerelemnek a története sok ismerős vonást mutat, láttuk már ezerszer, de az egyedi dramaturgiai megoldásokkal érdekessé és egyedivé is válik a darab. Sajnos a művházi közeg nem teremti meg azt az intim színpadi vagy színházi teret, amelyet a darab megkívánt volna, de mivel az előadás kellően szuggesztív, ez csak részletkérdés.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.