Kiállítás

Olcsó repró

Van Gogh Experience

Kritika

Pár éve láttam a párizsi Atelier des Lumières-ben Vincent van Gogh műveinek vetítésre épülő verzióját, és az lenyűgözött: Thomas Vanz rendezésével és zenéjével egészen új fénytörésbe kerültek a hatalmas falakra vetített képek, láttukra úgy éreztem, hogy közelebb kerültem a poszt­impresszionista ikon művészetéhez.

Az óriásira vetített képek nem kiváltani akarták Van Gogh festményeit, hanem új módon közelíteni feléjük.

A magyarországi promóció alapján azt feltételeztem, hogy ez a jól másolható digitalizált produkció került át hozzánk, úgyhogy egyáltalán nem zavart a tudat, hogy Salvador Dalí és Banksy után újra egy olyan kiállítást reklámoznak Budapesten, ahol a tárgyalt művészek műveit egyáltalán nem látni.

Aztán kiderült: ez nem az a projekt. Persze miért ne csinálhatta volna meg jól más is a mester festményeinek kicsit mozgó, bejárható verzióját? A honlap hozsánnái azonban eleve óvatosságra intenek. Legfőbb referenciaként a tárlatnak „a rangos Eventex 2023 Awardson a legjobb kiállítás és a legjobb immerzív kiállítás kategóriában” szerzett aranyérmét tartották fontosnak megemlíteni, illetve a CNN egyik összeállítását, amelyben a világ 12 legjobb immerzív élménye közé sorolták a tárlatot. Ezeknek komolyságáról annyit, hogy az előbbin díjat nyert a tavalyi augusztus 20-i budapesti tűzijáték és az MSC turistahajóinak névadó ünnepsége is az események és művészetek kategóriában, a CNN – hangsúlyozottan nem a CNN belső stábja által összeállított – listáján pedig olyan immerzív élmények közt kap helyet, mint a Museum of Ice Cream vagy egy Los Angeles-i dinoszaurusz-kiállítás.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk