Könyv

Padlón

Tasi Zsuzsánna: Égig nyújtózik, földig hajol

Kritika

Talán a társadalomban elfoglalt másodlagos helyzetükkel is összefügg, hogy a nők, miközben megoldást keresnek személyes(nek látszó!) problémáikra, fogékonyabbá válnak a spiritualitásra.

Mivel a történelmi egyházak képmutatása és nőellenessége elég nyilvánvaló, az útkeresés sokszor viszi a hétköznapi gondokon és a többségi társadalom visszásságain felülemelkedni vágyókat mindenféle álmegváltás irányába. A különféle ezoterikus csoportok, szekták és „kisegyházak” sok esetben szintén nem mentesek a szexizmustól, kicsinyes hatalmi harcoktól és a különböző visszaélésektől. Tasi Zsuzsánna Égig nyújtózik, földig hajol című könyve egy szédítő, időnként ijesztő utazás a „krisnások”, azaz a Krisna-tudatú hívek világába, megmutatva, hogy szerencsére, még ha rögös is, van visszaút.

A Krisna-tudatú hívekről a többség legfeljebb annyit tud, hogy színes száriban járnak, ételt osztanak és vegetáriánusok, meg hogy a Somogyvámoson található Krisna-völgyben él a hívek egy része, ahol önfenntartó gazdálkodást folytatnak. Ártalmatlan, sokszor kifejezetten szimpatikus közösségnek tűnnek. Ezért is hat különösen nagy erővel Tasi Zsuzsánna önéletrajzi alapú regénye, a Saját szoba könyvek sorozat harmadik kötete. Egy bántalmazás története.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk