Lemez

Széteső álomvilágok

Midnight Oil: Resist

Kritika

Az ausztrál alternatív rock legismertebb zenekara egyértelműen a Midnight Oil: hazájukban elképesztő rajongás veszi körül őket, a nyolcvanas évek második felében pedig sikerült Amerikát és Európát is meghódítaniuk.

Mindezt annak ellenére, hogy zenéjük nem nélkülözi a komplex megoldásokat: gazdagon hangszerelt, sokrétű dalaikban elég gyakoriak a meglepő váltások. Dalszövegeikben nagy hangsúlyt kap a politikai aktivizmus és a társadalomkritika; emellett a nem túl nagy hanggal megáldott, de annál szuggesztívebb énekes, Peter Garrett komoly politikai karriert is befutott időközben.

A Midnight Oil elődjének tekinthető Farm zenekart 1972-ben alapította a dobos Rob Hirst, a gitáros Jim Moginie és a basszusgitáros Andrew James. Egy évvel később csatlakozott a joghallgató Peter Garrett, ezzel pedig kialakult a zenekar első felállása, és az 50 év alatt csupán a basszusgitáros poszton történtek változások: James-t előbb Peter Gifford váltotta 1980-ban, az ő kiválása után pedig a tavaly elhunyt Bones Hillman csatlakozott az együtteshez. A Midnight Oil nevet 1976-ban vették fel, és a korábban játszott bluesos hard rockot egyre inkább felváltotta a punk lendületét kölcsönző, de gyakran progresszív váltásokkal operáló eklektikus rockzene.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk