A 13 év börtönt megúszta, a 74 korbácsütést nem

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. január 7.

Külpol

Az iráni kurd aktivista, Roja Hesmati a Facebookon közzé tett egy fotót, amelyen nem visel kendőt, ezért ítélték el.

Iránban felháborodást váltott ki, hogy a hatóságok megkorbácsoltak egy nőt, mert nem viselt fejkendőt – jelentették szombaton emberi jogi aktivisták.

Az iráni igazságszolgáltatás 74 korbácsütésre ítélte Roja Hesmati kurd aktivistát. Az érintett a büntetés végrehajtásáról Facebook-bejegyzésben számolt be. A büntetést a törvénynek megfelelően hajtották végre – írta a Mizan Online, az igazságügyi hatóság honlapja.

Hesmatit áprilisban vették őrizetbe, miután közzétett egy fotót magáról, amelyen nem viseli a nők számára kötelező fejkendőt. Számos váddal szembesült. Sikeresen fellebbezett a több mint 13 éves börtönbüntetés ellen,  az „erkölcsi vétségek” miatt kiszabott korbácsütés azonban érvényben maradt.

Hesmati októberben számolt be az ítéletről Facebook-oldalán, amely már nem nyilvános. Január 3-án Hesmati azt írta, hogy egy idézést követően ügyvédjével együtt megjelent a hatóságok előtt. Azt a helyet, ahol megkorbácsolták, „középkori kínzókamraként” jellemezte.

2022. szeptember 16-án a hatóságok a kendőviselési szabályok megsértése címén őrizetbe vették a kurd származású Mahsza Aminit, aki az őrizetben meghalt, miután szemtanúk szerint súlyosan bántalmazták.

Halála évtizedek óta a legsúlyosabb tiltakozásokat váltotta ki a közel-keleti országban. A hatóságok erőszakkal fojtották el a megmozdulásokat. Azóta egyre több iráni nő tiltakozik a fejkendőviselési kötelezettség ellen.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk