Orbán Viktor is lehet az Európai Tanács elnöke

  • narancs.hu
  • 2024. január 7.

Külpol

Ez akkor fordul elő, ha Charles Michel elnök utódját nem sikerül júliusig megválasztani.

Az uniós országok állam- és kormányfői és az Európai Bizottság elnöke által alkotott testület, az Európai Tanács jelenlegi elnöke, Charles Michel is indul a júniusi európai parlamenti választásokon – írja belga lapértesülések alapján a Politico.

Michel máskülönben november végéig maradna a posztján, mert akkor iktatják be az új testületet. Ha viszont mandátumot szerez az uniós választáson, júliusban le kell mondania a tanácselnöki tisztségről.

A 444 arra emlékeztet, hogy ha Michel lemond és az uniós vezetők addig nem tudják eldönteni, ki legyen az utódja, a soros elnökséget ellátó ország vezetője tölti be az elnöki tisztséget az Európai Tanácsban.

Júliustól Magyarország látja el a soros elnökséget, tehát Orbán Viktor miniszterelnök irányíthatja a tanácsot hat hónapig. Ezt a többi uniós tagállami vezető állítólag szeretné elkerülni. Erre lesz lehetőségük, mert június 17-én, majd 27-én és 28-án is tanácskozni fognak. Az a tapasztalat, hogy az elnökválasztás nem megy könnyen, ezt a folyamatot várhatóan a választási eredmények  is befolyásolják.

 

 A magyar miniszterelnök az Európai Tanács december eleji ülésén már főszereplővé lépett elő. Arra lehetett számítani, vétót emel az ellen, hogy az Európai Unió megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, végül mégsem ez történt, mert a szavazáskor kiment – vagy megkérték, hogy menjen ki – a teremből kávézni, vagy a mosdóba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk