Kómában van az iráni lány, akit megvert a női kommandó

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 22.

Külpol

És a tavaly szeptemberben halálra vert lány ügyvédjét, meg az újságírókat, akik írtak róla, börtönre ítélték.

Az iráni állami média vasárnap bejelentése szerint gyakorlatilag agyhalott az a 16 éves, október elején kómába esett iráni lány, akit emberi jogi szervezetek szerint azért bántalmazott az erkölcsrendészet, mert nem viselte a kötelező fejkendőt.

A hivatalos bejelentés kórházi forrásokra támaszkodva azt közölte, az egészségügyi dolgozók mindent megtettek Armita Geravand állapota jobbrafordulásáért, ám az agykárosodást nem tudták elkerülni.

Emberi jogi szervezetek, köztük a Hengaw nevű, norvégiai székhelyű kurd jogvédő szervezet szerint Geravandot

a teheráni metróban bántalmazta az erkölcsrendészet női kommandója, mert nem volt rajta az előírásos fejkendő.

Az iráni vezetés tagadja, hogy a lány sérülését az erkölcsrendészet tagjai okozták volna.

A hatóságok a történtek után néhány nappal őrizetbe vették a diáklány anyját, Sahín Ahmedit is.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy a hatóságok börtönbüntetésre ítéltek két újságírót, akik részt vettek az erkölcsrendészet őrizetében tavaly meghalt Mahsza Amini ügyének nyilvánosságra hozatalában. Ez is az iráni állami média vasárnapi tájékoztatásából derült ki.

Erről az ügyről van szó:

Az igazságügyi tárcához közel álló Mízán hírügynökség azt közölte, a 36 éves Elahe Mohammadi hat év börtönbüntetést kapott az Egyesült Államokkal való együttműködés vádja, ötöt az állambiztonság elleni szervezkedés, egyet pedig a síita állam elleni propaganda terjesztése miatt.

A 31 éves Nilufár Hamedit hét évre ítélték az Egyesült Államokkal való együttműködés vádja miatt, társához hasonlóan pedig öt évet kapott állambiztonság elleni szervezkedés, egyet pedig az Irán elleni propaganda terjesztése miatt.

A két újságírót 2022 szeptemberében vették őrizetbe, azóta a teheráni Evin börtönben raboskodnak. Az ítélet ellen 20 napig lehet fellebbezni.

Egy bíróság kedden – Irán elleni propaganda terjesztésének vádjával – egy év börtönbüntetésre ítélte Amini családjának jogi képviselőjét, Száleh Nikbahtot is, aki a vád szerint „információkat osztott meg az ügyről az iráni és a külföldi sajtó képviselőivel”.

Nikbaht már számos ismert iráni személyiség védőjeként lépett fel, így a többi között a nemrég óvadék ellenében szabadlábra helyezett Dzsafar Panahi filmrendező jogi képviselőjeként is eljárt.

Mahsza Aminit tavaly szeptemberben a kendőviselési szabályok megsértése címén tartóztatták le, és az őrizetben meghalt, miután – szemtanúk szerint – súlyosan bántalmazták. A kurd származású fiatal nő halála nyomán országos tiltakozási hullám robbant ki.

A címlapkép január 4-én készült, „a legfőbb iráni vezető hivatala” adta közre, az országos tüntetéssorozat idején

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk