Az oroszok hadgyakorlatozni kezdtek a Krímnél

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. február 12.

Külpol

Egyre feszültebb a helyzet a térségben.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta több mint harminc hajója kezdett hadgyakorlatot a Krím félsziget közelében egy szélesebb körű haditengerészeti manőver részeként – jelentette szombaton a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a flottára hivatkozva, miközben nyugati országok arra figyelmeztettek, hogy Ukrajnában bármikor kirobbanhat egy háború.

Oroszország katonai lépéseit alaposan megfigyelik, mivel az Ukrajna közelében állomásozó csapatösszevonások és Moszkva éles retorikája felzaklatta a Nyugatot, és aggodalmat keltett, hogy Oroszország Ukrajna lerohanását tervezi. Moszkva cáfolja, hogy bármilyen inváziót tervezne, és azt állítja, hogy a saját biztonságát tartja fenn a NATO-szövetségesek "agressziójával" szemben.

A beszámoló szerint több mint harminc orosz hajó hagyta el Szevasztopol és Novorosszijszk kikötőit a gyakorlatok terveinek megfelelően a Krím közelében, amelyet Oroszország 2014-ben csatolt el Ukrajnától.

A manőverek célja a Krím partvidékének, a Fekete-tengeri Flotta előőrseinek, valamint a gazdasági szektor és a haditengerészet kommunikációjának a védelme – írta a hírügynökség.

Oroszország a múlt hónapban közölte, hogy haditengerészete ebben és a következő hónapban átfogó gyakorlatsorozatot tart valamennyi flottája részvételével a Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig, ami a Nyugattal való jelenlegi szembenállás miatt megnövekedett katonai aktivitás legújabb erődemonstrációja.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?