Az amerikai külügy is hazarendeli Kijevből a követségi munkatársakat

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. február 12.

Külpol

De csak a nem nélkülözhetetlen kollégákat.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, hogy szombaton telefonbeszélgetést tervez Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A washingtoni diplomácia irányítója a csendes-óceáni szigetek vezetőivel folytatott online konferenciahívás után nyilatkozott a Fidzsi-szigeteken.

"Hangsúlyozni fogom az egységet és a szövetségesek döntését, amikor ma este valamivel később beszélek Lavrov úrral" – mondta Blinken. Hozzátette, hogy még szombaton telefonbeszélgetést tervez Liz Truss brit külügyminiszterrel is.

A moszkvai külügyminisztérium megerősítette a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy Blinken szombaton telefonbeszélgetésre hívta Lavrovot.

Az amerikai külügyminiszter 37 év óta először látogatott a Fidzsi-szigetekre. A napirend fő pontjai a globális felmelegedés hatása és az éghajlati válság elleni küzdelem, a régió gazdaságának támogatása és megerősítése a járvány utáni helyreállítás és a katasztrófaelhárítás útján.

Lavrov és Blinken legutóbb február 1-jén folytatott telefonbeszélgetést. Az amerikai külügy szerint a beszélgetés szakmai és meglehetősen őszinte volt, de a felek nem állapodtak meg az újabb kapcsolatfelvétel időpontjáról.

A megbeszélésen az orosz külügyminisztérium szerint Lavrov arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy az "agresszív retorika fokozása" és Ukrajna fegyverekkel való ellátása helyett inkább bírja rá Kijevet a minszki megállapodások végrehajtására.

Nem sokkal később a kijevi amerikai nagykövetség a Twitteren bejelentette, hogy az amerikai külügyminisztérium elrendelte, hogy a nagykövetség nem nélkülözhetetlen amerikai alkalmazottai hagyják el az országot "az ukrán határon végrehajtott orosz csapatösszevonás miatt, amely lehetséges és jelentős katonai műveletre enged következtetni".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk