A Hamász-támadás óta elszaporodtak a párizsi épületekre fújt Dávid-csillagok

  • narancs.hu
  • 2023. november 1.

Külpol

Az október 7-ei Izrael elleni terrortámadás óta több mint 850 hasonló incidenst jelentettek Franciaországban.

Hétfő éjjel Párizs 14. kerületében közel 60 Dávid-csillagot festettek ismeretlenek a házfalakra - írja a BBC nyomán a telex.hu. A párizsi hatóságok rasszista szándékkal elkövetett vagyongyalázás miatt indítanak nyomozást az ügyben.

A kerület polgármesteri hivatala közleményében azt írta, hogy a cselekmények „az 1930-as évek eseményeit idézik, amelyek zsidók millióinak kiirtásához vezettek”. A csillagokat haladéktalanul eltávolítják az épületekről.

Párizs több külvárosából érkeztek már jelentések arról, hogy házfalakra Dávid-csillagokat firkáltak. A csillagokat több alkalommal olyan feliratok kísérték, hogy „A folyótól a tengerig, Palesztina győzni fog”.

A francia belügyminisztérium közlése szerint az október 7-i izraeli Hamász-támadások óta több mint 850 hasonló incidenst jelentettek Franciaországban. Októberben közel 400 embert tartóztattak le antiszemita cselekmények miatt az országban. Egy felmérés szerint az antiszemita incidensek ugrásszerű növekedése a franciák 83 százalékát aggasztja. Emmanuel Macron francia elnök korábban arra figyelmeztetett, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború okozta feszültségek „importálódnak” Franciaországba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.