Megnyílt a rafahi határátkelő, külföldiek és sérült civilek részleges evakuálását engedélyezte Egyiptom

  • narancs.hu
  • 2023. november 1.

Külpol

Sokan várakoznak a határ palesztin oldalán, de várhatón nem juthatnak ki mindannyian szerdán a Gázai övezetből.

Megnyílt a rafahi határátkelő a külföldiek és a kettős állampolgárok korlátozott evakuálására – írja a Guardian. A Gáza és Egyiptom közötti határátkelőn várhatóan a legsúlyosabb sérültek egy részét is átengedik az egyiptomi hatóságok a Katar által közvetített megállapodás szerint. 

Az átkelőhely megnyitásáról több felvétel is megjelent az interneten, ezeken az látható, ahogy emberek és autók is átjutnak a Gázai övezetből Egyiptomba. A Telex háborúval foglalkozó összefoglalója emlékeztetett, palesztin és egyiptomi források már kedden arról beszéltek, hogy szerdán megnyílhat a rafahi határátkelő az olyan gázai civilek előtt, akiknek kórházi kezelésre van szükségük, amit Egyiptomban kaphatnának meg. A Sky News szerint a palesztin források előzetesen azt jelezték, hogy 81 emberről lehet szó.

Szerda reggel meg is érkezett a mentőautó-flotta a határátkelőhöz Rafahban, hogy Egyiptomba szállítsa a sérült palesztinokat. Ha sikeresen átkelnek, ők lesznek az első ismert palesztinok, akiket az Izraellel vívott háború több mint három héttel ezelőtti kezdete óta kiengedtek a Gázai övezetből.

Egyiptom megerősítette, 81 súlyosan sérült palesztin, valamint a külföldi állampolgárok első csoportjának átkelését engedélyezték. 

James Cleverly brit külügyminiszter szerda reggel az X-en (korábban Twitter) azt írta, a rafahi határátkelő „valószínűleg ma megnyílik a külföldiek első csoportja előtt”. Hozzátette: „A brit csapatok készen állnak arra, hogy segítsenek a brit állampolgároknak, amint képesek lesznek elhagyni az országot.” Kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy közel 400 amerikai és családtagjaik – összesen mintegy 1000 ember – rekedt Gázában. Azt egyelőre nem lehet tudni, ők mikor távozhatnak a területről. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint Blinken hétfőn beszélt katari kollégájával arról, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamászra, hogy engedje el az amerikaiakat és más külföldi állampolgárokat.

Egyiptomi források szerint szerint szerda reggel közel 200 ember várakozott a határ palesztin oldalán, ahol családok várakoznak, hogy elhagyhassák a Gázai övezetet. A megjelent videókon az is látható, hogy az egyiptomi oldalról mentőautók és teherautók hajtanak át Gázába.

A Reuters egyiptomi források alapján azt írja, akár 500 külföldi útlevéllel rendelkező személy is átjuthat a Gázai övezetből Egyiptomba a rafahi határátkelőn, azonban a lap jelentése szerint várhatóan nem mindenki jut ki szerdán.

(Címlapképünkön: Az egyiptomi mentőkonvoj, amely súlyosan sérült embereket szállít majd az országba, arra vár, hogy áthaladjon a rafahi átkelőn az egyiptomi oldalról 2023. november 1-jén. Forrás: REUTERS/Stringer)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk