A lengyelek saját bizottságot hoztak létre az orosz befolyás vizsgálatára

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. április 14.

Külpol

Törvényjavaslatot fogadott el a lengyel alsóház pénteken egy vizsgálóbizottság megalakításáról, amelynek feladata az országra gyakorolt orosz befolyás és nyomás feltárása a belbiztonság és az energetika területén az elmúlt évtizedekben.

A jogszabály értelmében a szejm által megválasztandó, kilenctagú bizottság kielemezné a 2007-2022 közötti intézkedéseket, és ennek alapján kezdeményezhetné az orosz befolyás hatására meghozott döntések felfüggesztését. Az érintett döntéshozókra adminisztratív büntetéseket szabhatnának ki.

A kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt által tavaly decemberben előterjesztett tervezetre a 460 fős szejmben 233 képviselő szavazott, 208-an ellenszavazatot adtak le, kilencen tartózkodtak. A kormányfrakció tagjai mellett támogatta a tervezetet a Kukiz´15 ellenzéki jobboldali tömörülés három tagja, valamint öt független képviselő.

A tervezet most az ellenzéki többségű szenátus elé kerül. Ellenzéki politikusok alkotmányellenesnek minősítették a tervezetet, és bejelentették: a testület létrehozása esetén pártjaik nem állítanak jelölteket a bizottsági tagságra.

Rafal Bochenek, a PiS szóvivője pénteki sajtóértekezletén kiemelte: a bizottság létrehozásának nincs pártpolitikai vonatkozása, mivel a vizsgálat nemcsak a jelenleg ellenzéki Polgári Platform (PO) által irányított kormányok (2007-2015) hivatali időszakára szorítkozik, hanem a PiS-kormány idejére is vonatkozik.

Eur?pai Parlament

 
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Parlament stasbourgi üléstermében 2021. október 19-én.
Fotó: MTI/EPA pool/Ronald Wittek
 

Mateusz Morawiecki kormányfő korábban hangsúlyozta: a bizottságra nemcsak a múlt tisztázása végett volna szükség, hanem azért is, hogy Lengyelország a jövőben is megszabaduljon az orosz befolyástól. Annak kivizsgálását is szükségesnek nevezte, hogy miért születtek olyan megállapodások a múltban, amelyek révén nőtt az orosz nyersanyagok lengyelországi behozatala, és miért vezettek be olyan szabályokat, amelyek nyomán orosz cégek lettek stratégiai fontosságú vállalatok részvényesei.

Hasonló vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló indítványt nyújtott be tavaly ősszel a PO vezette ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) is, annak ellenőrzését szorgalmazva, hogy a jelenlegi kormány idején az állami szervek képesek-e megakadályozni a külföldi hírszerzés befolyását Lengyelország energiapolitikájára.

A lengyel nagykövet, Sebastian Kęciek a napokban úgy fogalmazott: szomorúnak tartja Lengyelország budapesti nagykövete, hogy a magyar külügyminiszter Moszkvába és Minszkbe jár tárgyalni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk