A román külügyminisztérium megsértődött Novák Katalinra, az államfő szerint túlzó a reakciójuk

  • narancs.hu
  • 2023. május 29.

Külpol

Mindent tudunk, csak azt nem, mi volt a baj.

Azonnali átiratban értesítette Magyarország bukaresti nagykövetét a román külügyminisztérium, miután „teljes mértékben ellenzi” a magyar államfő által tett nyilvános üzeneteket, amiket csíksomlyói látogatása alkalmából közölt. Románia már többször is jelezte, hogy visszafogottságra lenne szükség, amikor Novák Katalin ide látogat — írja a Maszol.

Azt nem tudjuk, mi verte ki a biztosítékot. Novák Katalin a közösségi médiaoldalán a székely himnuszt posztolta, és ezzel a szöveggel kísérte: „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk.”

 
Novák Katalin a csíksomlyói búcsún
Fotó: Facebook/Novák Katalin
 

 

A politikus május 27-én és 28-án erdélyi magánútja során ellátogatott Csíksomlyóra is, részt vett a pünkösdi búcsú ünnepi szentmiséjén.

A Sándor-palota ezután azt közölte, a román külügy tiltakozása „túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan.” Mint írják: „A szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Az erdélyi reformátusok köszöntését idézve: Békesség Istentől!”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk