Az amerikai kivonulás és Afganisztán összeomlása

A vereség ára

Külpol

Dollármilliárdokkal támogatták, mégis kártyavárszerűen omlott össze az afgán hadsereg a tálibok augusztusi offenzívája hatására. A végkifejlet talán elkerülhetetlen volt, a felelősségen pedig több egymást követő washingtoni kormányzat osztozik – a visszavonulás módja azonban számos kérdést felvet.

„Biztonságos és rendezett visszavonulásról” beszélt Joe Biden, amikor júliusban egy­értelművé tette: tartja magát korábbi bejelentéséhez, és augusztus végéig kivonja Afganisztánból a visszamaradt amerikai csapatokat. „Ez nem Saigon” – mondta kevéssé meggyőzően még vasárnap reggel is Antony Blinken külügyminiszter, miközben a tévécsatornák a nagykövetségi dolgozókat evakuáló helikopterek képei mellé a fél évszázaddal korábbi dél-vietnami felvételeket vágták be. Ám csupán órákkal Blinken nyilatkozatát követően a valóságot már nem lehetett tovább tagadni: Asraf Gháni afgán elnök elhagyta az országot, kormánya pedig összeomlott – ami senkit sem érhetett váratlanul, miután a tálibok a megelőző héten minden ellenállás nélkül száguldhattak keresztül a tartományi központokon.

Az amerikai visszavonulás tehát semmiképpen sem tekinthető „biztonságosnak” vagy „rendezettnek” – a kabuli repülőtérről érkező hétfői képek még sokáig fogják kísérteni az Egyesült Államok külpolitikájának irányítóit. (A felszálló katonai repülőgép hajtóművébe kapaszkodó, onnan a mélybe zuhanó afgánokról készült sokkoló felvételek a 2001. szeptember 11-én a lángoló ikertornyokból halálba ugrók fotóit idézhették fel, és együtt tragikus keretbe foglalják az elmúlt húsz év történéseit.) A drámai események hatására voltak, akik az Egyesült Államok teljes hidegháború utáni globális stratégiájára vagy éppen napjaink esetleges amerikai hanyatlására vonatkozóan vontak le messzemenő – és a megfelelő narratívákba illeszkedő – következtetéseket. Jelen pillanatban azonban a legfontosabb kérdés az, hogy mi lesz a sorsuk azoknak a tíz-, vagy családtagokkal együtt akár százezreknek, akikre az amerikaiak támaszkodhattak korábban az országban, és akik most joggal tartanak a tálibok megtorlásától. Tolmácsok, fordítók, sofőrök, egyéb nagykövetségi és katonai dolgozók tartoznak közéjük – az emberi jogi és különösen a nők jogaival foglalkozó aktivistákról nem is beszélve, akik sokszor arcukat adták a veszélyes politikai kampányokhoz. Eddig mint­egy kétezren távoztak Amerikába az ún. különleges bevándorlóvízummal, de legalább ennyien Afganisztánban ragadhattak, tízezrek vízumelbírálása pedig folyamatban van. Ráadásul ezt a vízumkategóriát csak azok kaphatják meg, akik az amerikai hadsereg vagy nagykövetség szolgálatában álltak, a különböző civil szervezetek alkalmazottai nem – igaz, hétfő délutáni beszédében Biden utalt arra, hogy a kimenekítendők körét ki kell szélesíteni.

AFGHANISTAN-CONFLICT

 
A rémület
Fotó: Europress Fotóügynökség

Az evakuációt nehezíti, hogy sem a főváros, sem a reptérre vezető út nem biztonságos. Ugyan a tálibok hivatalos megnyilatkozásaikban azt jelezték, hogy nem akadályozzák meg senki távozását, de a nem hivatalos források arról számolnak be, hogy a militánsok házról házra járva keresnek bizonyos listákon szereplő embereket. Sötét jövőt jelez az is előre, hogy már az elmúlt 18 hónapban több újság­író, kutató és aktivista vált merénylet áldozatává – ezekért általában a tálibok nem vállaltak felelősséget. Nem véletlenül aggasztja az evakuációban érintett emberi jogi csoportokat a Biden-kormányzat felkészületlensége: láthatóan nem voltak konkrét menekítőtervek, és még az amerikai nagykövetség kiürítésének időzítése is váratlanul érte őket. Jeff Stein veterán nemzetbiztonsági riporter beszámolója szerint ráadásul a washingtoni külügyminisztérium rendkívüli vízumokat elbíráló e-mail-fiókja vasárnap nem bírta a terhelést és összeomlott, tovább nehezítve a fenyegetettek biztonságos kijutását. Innen nézve erősen aggályos, hogy miközben Biden a kivonulás tényére vonatkozó döntésért messzemenőleg vállalta a felelősséget, a megvalósítás ügyében már másokra mutogatott: az afgán kormányra (amely nem akarta, hogy egy túl gyors mentőakció aláássa a bizalmat a központi hatalom stabilitásában), és magukra az érintettekre (akik közül sokan állítólag kivártak a meneküléssel, bár ennek ellentmond a feldolgozatlan vízumkérelmek mennyisége).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.