"Álltam a szavam - minden ígéretemet megszegtem".

  • narancs.hu
  • 2019. január 10.

Külpol

Lehet, hogy Orbán ma kormányinfót tartott, de a reykjavíki ex-polgármester köröket ver rá őszinteségben. És humorban.

Jón Gnarr komikust egy viccpárt, A Legjobb Párt színeiben választották meg az izlandi főváros polgármesterének, és ki is töltötte a négyéves hivatali idejét. Reykjavík volt polgármesterével többek között a Kétfarkú Kutya Pártról, a városházi korrupcióról, a civilekről és a pozitív populizmusról is beszélgettünk. Az interjút Köves Gábor készítette - a beszélgetés a ma megjelent Narancsban olvasható.

false

Magyar Narancs: Azt ígérte, hogy ha megválasztják Reykjavík polgármesterének, a kampánya során tett összes ígéretét megszegi. Egyet legalább megtartott?

Jón Gnarr: Sosem szándékoztam betartani az ígéreteimet. És így is tettem. Nem hiszem, hogy akár egyet is betartottam volna. Olyan ez, mint egy párkapcsolat vagy egy házasság kezdete: mindenfélét ígérget az ember, aztán tudjuk, mennyi teljesül belőle.

(...)

MN: Ezek szerint sem az „ingyentörülköző minden uszodában”, sem a „legyen jegesmedve a reykjavíki állatkertben” nem valósult meg…

JG: Nem, a jegesmedve sem. Álltam a szavam; minden ígéretemet megszegtem.

MN: Egyetlen jegesmedve sincs a reykjavíki állatkertben?

JG: Egy szem jegesmedve sincs egész Izlandon. Ha olykor el is látogat egy-egy, azt biztosan lelövik. Egy jegesmedve megölése számomra olyan, mintha egy elefántot vagy egy rinocéroszt terítenének le. Bizonyára vannak olyan speciális körülmények, amikor le kell lőni őket, de ellene vagyok, ha különösebb ok nélkül, boldog-boldogtalan öli ezeket a csodás állatokat.

MN: Van nekünk egy magas rangú, kormányon lévő politikusunk, ő rénszarvasra szeret vadászni a messzi északon.

JG: És ettől jól érzi magát?

MN: Ő igen, a rénszarvas kevésbé.

JG: Norvégiában például túl sok a rénszarvas, nem nagyon tudnak mit kezdeni velük, elkél minden segítség. Nagy különbség, hogy a rénszarvast meg lehet enni, készítenek belőle rénszarvasfilét, talán rénszarvasschnitzelt is, de a jegesmedvét nem lehet megenni.

MN: Ez igaz, viszont nálunk az egzotikus vadásztúrákat el lehet fogadni ajándékként, ha az ember történetesen politikus. Önök hogy állnak a korrupcióval? Ismerős jelenség a főpolgármesteri idejéből?

JG: A korrupciónak főleg azzal a fajtájával találkoztam, amit nepotizmusnak hívnak. Ez nagy szerepet játszik az izlandi politikai rendszerben...

 

A  teljes interjút a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?