Elutasították Mianmarban a Reuters bebörtönzött újságíróinak fellebbezését

  • narancs.hu
  • 2019. január 11.

Külpol

Tíz rohinja férfi meggyilkolása után kutattak, hét év börtönre és kényszermunkára ítélték őket.

A mianmari bíróság elutasította a Reuters hírügynökség két, bebörtönzött újságírójának fellebbezését. A 32 éves Va Lont és a 28 éves Kjav Szo Ot még tavaly szeptemberben ítéltékel államtitkok megszerzésének vádjával. Büntetésük 7 év börtön és kényszermunka.

A két újságíró tíz rohingja férfi és fiú meggyilkolása ügyében folytatott oknyomozó munkát az észak-mianmari Arakán államban. 2017 decemberében tartóztatták le őket Rangunban, államtitkok megszerzése miatt. A két férfi azt állítja, hogy tőrbe csalták őket: rendőrök adtak át nekik hivatalos iratokat, amelyeket a hatóságok államtitoknak minősítenek. Ezek a másolt dokumentumok állítólag a hadseregnek a rohingja lázadók elleni hadműveletéről szóltak. Röviddel a rendőri találkozót követően őrizetbe is vették őket. A törvény, amely alapján az újságírókat elítélték, még a brit gyarmati időkből való.

Az új döntés alapja a törvényszék szerint az, hogy a védelem nem tudta alátámasztani az újságírók ártatlanságát. 

"A mai ítélet egy újabb a sok igazságtalanság közül, amelyet Va Lon és Kjav Szo O elszenvedett" - írta közleményében Stephen J. Adler, a Reuters elnök-főszerkesztője. "Egy dolog miatt maradnak rácsok mögött: a hatalom birtokosai el akarták tussolni az igazat. Az újságírás nem bűncselekmény, és amíg a mianmari törvények szerint ez egy borzalmas bűntett, addig az ország sajtója nem szabad, Mianmar elkötelezettsége a jogállamiság és a demokrácia felé pedig kétséges" - tette hozzá.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?