Vezető uniós politikus: Nem látom be, hogy európai adófizetők pénzét miért használják fel olyan országokban, ahol nem tartják tiszteletben a jogállamiságot

  • narancs.hu
  • 2019.01.09 18:30

Külpol

Már megint rólunk beszélnek!

Sajtótájékoztatót tartott Jyrki Katainen, az Európai Bizottság egyik alelnöke szerdán Brüsszelben. A finn politikus tett egy pár elég markáns kijelentést, ezeket az Index tudósítósában olvashattuk.

false

 

Fotó: MTI

A finn politikus emlékeztetett rá, hogy a jelenleg is zajló hetes cikk szerinti eljárás például éppen erre való. Hozzátette, hogy a Bizottság tavaly javasolt egy új eszközt is, amit be lehetne vetni erre a célra. Azt irányozták elő, hogy ha korrupcióra, vagy hatalommal való visszaélésre utaló jelek vannak egy tagállamban, és a közpénzeket nem megfelelően használják fel, akkor befagyaszthassák az annak az országnak folyósítandó európai uniós támogatásokat. „Nem látom be azt, hogy európai adófizetők pénzét miért használják fel olyan országokban, ahol nem tartják tiszteletben a jogállamiságot” – fogalmazott Katainen. Hansúlyozta, hogy több országot is említhetne, nemcsak Magyarországról van szó. „Szeretném azt látni, hogy a tagállamok határozottan állást foglalnak ezzel a kérdéssel kapcsolatban. El kell kezdeni hangosan beszélni azoknak a személyeknek vagy országoknak a jelenlétében, amelyekkel gondok vannak. A diplomácia jó eszköz, de nem minden esetben célszerű túl diplomatikusnak lenni” – jelentette ki Jyrki Katainen.

Neked ajánljuk