Arab államok szerint sem maradhat a Hamászé Gáza

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 5.

Külpol

A Palesztin Nemzeti Hatóság felelősséget vállalna a Gázai övezetért – mondta a palesztin elnök az amerikai külügyminiszternek.

A Palesztin Nemzeti Hatóság a palesztin államiság átfogó rendezésével kész felelősséget vállalni a Gázai övezetért, mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszternek vasárnapi tárgyalásukon Rámalláhban. 

Megbeszélésük végén Abbász kijelentette, hogy a Gázai övezet a palesztin állam elválaszthatatlan része, és a palesztin hatóság kész teljes mértékben felelősséget vállalni érte a létrejövő palesztin állam keretein belül: Ciszjordánia, a Gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem egész területének átfogó politikai rendezésével.

„Az izraeli megszállás teljes felelősséget visel mindenért, ami történik, és a katonai megoldások nem fogják megteremteni Izrael biztonságát” – tette hozzá a palesztin elnök.

Arról, hogy a Gázai övezetnek Palesztina részévé kellene válnia, a török elnök is beszélt:

Abbász emellett a Gázai övezetben zajló háború azonnali befejezésére és a humanitárius segélyek bejuttatásának a felgyorsítására szólított fel. „Nincsenek szavak annak a megsemmisítő és pusztító háborúnak a leírására, melyben a gázai palesztin nép ki van téve az izraeli hadigépezetnek, tekintet nélkül a nemzetközi jogra” – hangoztatta Abbász.

Elmondása szerint nem kevésbé súlyos a helyzet Ciszjordániában és Jeruzsálemben sem, mert „a telepesek erőszakossága mellett a megszálló erők nap mint nap ölnek és támadnak”.

Abbász felszólította Antony Blinkent a „bűncselekmények megállítására”. Mintegy egy órás megbeszélésükön a gázai övezeti segélyeket is megvitatták, de nem adtak ki közös sajtónyilatkozatot.

Blinken találkozójukon kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a Gázai övezet segélyezése és az alapvető szolgáltatások helyreállítása mellett.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Blinken kifejezte az Egyesült Államok elkötelezettségét a közös munkára a kétállami megoldás megteremtésére is.

Az amerikai külügyminiszter előzőleg szombat este Ammánban, Jordánia fővárosában találkozott Jordánia, Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar külügyminiszterével. Megbeszélésük után közölte, hogy Washington és az arab országok úgy vélik, nem maradhat fenn a háborút megelőző helyzet, amely szerint a Gázai övezetet a Hamász irányítja.

Az Európa Bizottság pedig vasárnap nyilatkozatban állt ki az Unió zsidó közösségei mellett.

A brüsszeli testület arra figyelmeztetett, hogy a történelem legsötétebb időszakaira emlékeztet az, hogy az európai zsidóknak ismét félelemben kell élniük.

Senkinek, sem zsidónak, sem muszlimnak, sem kereszténynek sem szabad félelemben élnie, diszkriminációtól vagy az erőszaktól tartania vallása vagy identitása miatt – figyelmeztet a Bizottság. A lehető leghatározottabban elítéli a zsidóság ellen elkövetett aljas tetteket, melyek szembemennek mindazzal, amit Európa képvisel: az alapvető értékkel és életmóddal.

„Vissza kell szorítanunk az antiszemitizmus, valamint a muszlimellenes gyűlölet erősödését, ezeknek nincs helyük Európában” – áll a nyilatkozatban.

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együttműködve fokozni fogja a biztonsági intézkedéseket. Az EU már növelte az istentiszteletek és a vallási helyszínek védelmére szánt uniós finanszírozást, és további támogatás biztosításán dolgozik. Ezzel párhuzamosan fokozza a vonatkozó jogszabályok végrehajtását annak biztosítására, hogy az online platformok gyorsan és hatékonyan reagáljanak az antiszemita vagy muszlimellenes megjelenéseket, legyen szó terrorista tartalomról, gyűlöletbeszédről vagy dezinformációról.

„Európaiként közös felelősségünk, hogy felhívjuk a figyelmet a gyűlölet minden formájára, és fellépjünk ellene” – tette hozzá nyilatkozatában az Európai Bizottság.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk