Átlátszó: Százmilliókat költ a kormány Amerikában

  • narancs.hu
  • 2024. október 23.

Külpol

Valaki 36,6 millió forintot kapott a geopolitikai konferencián elmondott előadásáért. 

A Batthyány Lajos Alapítvány az elmúlt években több milliárd forint közpénzt kapott a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától. Ebből jutott Fideszhez közel álló szervezeteknek is, így az Alapjogokért Központnak.

Az Átlátszó most arról ír, hogy az alapítványtól kap pénzt a Danube Institute (DI) is, amelyet a kormány hozott létre „a konzervatív és nemzeti értékek és gondolkodás képviseletéért”. A DI konferenciákat szervez és vendégkutatók munkáját támogatja, korábban még itt írtunk róla. A támogatottak között vannak külföldi újságírók, írók, más médiaszereplők.

Az oknyomozó portál közérdekű adatigényléssel elkérte a Batthyány alapítványnak azokat a szerződéseit, amelyeket 2022 és 2024 között külföldi vendégoktatókkal kötött, és az ez idő alatt tartott geopolitikai csúcstalálkozókhoz kötődő megállapodásokat. 

Az derült ki ezekből az iratokból, hogy míg 2022-ben a kutató szerződésekre 76,76 millió forintot fordítottak, tavaly 179 milliót, idén pedig 284,6 milliót. A geopolitikai konferenciák előadói az első évben 13,9 millió forintot kaptak fellépésükért, tavaly 10,27 milliót, az idei rendezvényen pedig 44 milliót.

A cikk arról szól, hogy a Danube Institute az Egyesült Államokban épít hálózatot, kapcsolatban áll a Donald Trumpoz kötődő Heritage Foundationnel, közösen szerveznek tanácskozásokat. Az idei őszi rendezvényt Orbán Balázs nyitotta meg. A felszólalók átlagosan 2-400 ezer forintért beszéltek, de volt olyan előadó, aki 36,6 millió forintot kapott. Az nem derült ki, kinek a szavai ilyen drágák, mert a szerződések anonimizáltak.  

A lap újságírója azonban látott olyan idei szerződést, amely kiköti, hogy a megbízott vendégoktató 10 oldalas tanulmányt ír „a magyar migrációs politikáról és annak tanulságairól Texas állam számára” 8400 dollárért, vagyis 3,1 millió forintért. A tanulmány megjelent idén szeptemberben a Danube Institute oldalán. Így kiderül, hogy Melissa Ford Maldonado, a Texas Public Policy Foundation politikai igazgatója a szerző.

Maldonadóról azt írják, hogy Donald Trump elnöksége idején a Fehér Házban dolgozott, az Amerikai Innovációs Hivatalban, majd a Belpolitikai Tanácsnak. A Texas Public Policy Foundation energiapolitikai állásfoglalásai alapján ismert. Tagadja, hogy a klímaváltozásnak köze lenne az emberi tevékenységhez, álláspontja szerint a fosszilis tüzelőanyagokat nem kell visszaszorítani.  A szervezet tagja a 2025 Projekt tanácsadó-testületének, ez Donald Trump második elnökségének programja.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk