Augusztusig vakációzik a Wagner-csoport, aztán áttelepül Belaruszba

  • narancs.hu
  • 2023. július 8.

Külpol

Legalábbis most ezt állítja a csoport egy magas rangú parancsnoka.

A Wagner-zsoldosok Belaruszba fognak költöznek, előbb viszont augusztusig szabadságolták magukat Prigozsin parancsára

– állítja a csoport egy magas rangú parancsnoka. Anton Jelizarov – becenevén „Lótusz” – szerint bázisokat, gyakorlóterepeket kell kialakítaniuk Belaruszban, valamint egyeztetniük kell a helyi önkormányzatokkal és a rendvédelmi szervekkel – írja a Reuters. Hozzátette, hogy a szabadságolásról a Wagner "parancsnoki tanácsa" döntött.

Korábban a CNN erről azt írta, hogy a Wagner egy hónapra felfüggeszti az új zsoldosok toborzását, mert ennyi időre van szükségük, hogy átálljanak a belaruszi működésre.

Mint ismert, Jevgenyij Prigozsin június 23-án este fegyveres felkelést indított seregével Ukrajnából Moszkva irányába, de néhány kilométerrel az orosz főváros előtt feladta tervét, és állítólag szabad távozás mellett megegyezett abban Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel, hogy inkább áttelepül Fehéroroszországba.

Lukasenkonak állítólag olyan vad tervei is támadtak, hogy a Wagner zsoldosaival képezteti majd ki a belarusz hadsereget – erre hivatalosan is felkérte a Wagnereseket a belarusz függetlenség napján. Ennek természetesen nem mindenki örül az országban: a helyiek féltik a gyerekeiket az erőszaktevőkből összetoborzott társaságtól.

A Wagner-parancsnok egyébként kijelentette:

ha a zsoldosokat az orosz nép felszólítja, hogy segítsenek a hazájuknak, készek erre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk