Felháborodott a Kreml, hogy Törökország hazaengedte az Azov parancsnokait

  • narancs.hu
  • 2023. július 8.

Külpol

Akik Zelenszkijjel mentek haza.

A megkötött megállapodások megsértésének nevezte Dmirtij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője azt, hogy Törökország hazaengedte a mariupoli Azovsztal gyárat védő Azov-ezred parancsnokait.

Peszkov szerint mind a török, mint az ukrán fél megsértette a fogolycsere érdekében kötött megállapodást – számol be a Ria Novoszti.

A mauripoli Azovsztal gyárat védő alakulat parancsnokai Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel együtt utaztak haza Törökországból.

 
Azovsztal gyárat védő Azov-ezred parancsnokai

 

Az 5 tiszt 2022 májusában esett fogságba nagyjából 200 társukkal együtt, amikor az orosz csapatok, hetekig tartó nehéz küzdelem után elfoglalták a gyárat. Tavaly szeptemberben az orosz és az ukrán kormány török közvetítéssel állapodott meg a fogolycserében, amely alapján 215 ukrán védőt cseréltek 55 foglyul esett orosz katonára és Viktor Medvecsuk oligarchára. A gyárat védő híressé-hírhedtté Azov-ezred parancsnokai viszont a megállapodás szerint nem térhettek haza, sőt, ahogy most Peszkov is elmondta, a háború végéig Törökországban kellett volna maradniuk.

Peszkov szerint az, hogy az Azov parancsnokait kiadták Ukrajnának, összefügg azzal, hogy a nemrég indított ukrán ellenoffenzíva kudarcot vallott. A NATO-tag Törökországon pedig nagy a nyomás a NATO-csúcs előtt, hogy szolidaritását fejezze ki az észak-atlanti szövetséggel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk