Azonnali távozásra szólította fel az izraeli miniszterelnök az Ukrajnában élő honfitársait

  • narancs.hu
  • 2022. február 13.

Külpol

Szerdáig törekednek arra, hogy minél több embert tudjanak evakuálni.

Távozásra szólította fel az Ukrajnában élő izraelieket Naftali Bennett izraeli miniszterelnök, és elrendelte, hogy szerdáig evakuáljanak minél több jelentkezőtjelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az Ukrajna elleni orosz inváziótól tartva a miniszterelnök – noha vallásos zsidóként szombaton csak emberéletek védelmében, különösen fontos célból végez munkát – helyzetértékelést tartott azért, hogy felgyorsítsák az izraeliek evakuálását. Szombat este

szigorították az ukrajnai utazási figyelmeztetést is, és Bennett felszólította az izraelieket, hogy haladéktalanul hagyják el az országot.

Izraelben úgy vélik, hogy várhatóan szerda reggelig lesz lehetséges a zavartalan légiközlekedés fenntartása Ukrajnában, ezért megkezdték az Odesszába és Kijevbe tartó izraeli járatok sűrítését, hogy a határidőig minél többen elhagyhassák az országot.

Beni Ganc védelmi miniszter biztonsági konzultációkat tartott szombaton, és elrendelte, hogy a hadsereg készüljön fel a segítség lehetőségére az izraeliek hazajuttatásához. Vasárnap minden Ukrajnában dolgozó oktató-kiküldöttet családostul hazaszállítanak Ukrajnából. Az izraeli külügyminisztérium becslése szerint mintegy 15 ezer izraeli tartózkodik Ukrajnában, akik közül eddig mintegy 4500-an regisztráltak a tárca honlapján, hogy háború esetén fel lehessen venni velük a kapcsolatot.

A minisztérium bejelentette, aggódik az Ukrajnában élő, mintegy 150-200 ezer főt számláló zsidó közösségért is, és várhatóan növekedni fog az Izraelbe való bevándorlási kérelmek száma, melyeket a katonai rádió szerint majd gyorsítva bírálnak el.

A magyar konzulátus egyelőre figyelmeztetést adott ki az Ukrajnába tartó és már ott lévő magyaroknak, hogy amennyiben tehetik, jöjjenek haza, vagy halasszák el az utazásukat.

(ynet)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?