"Csak eljátszott a gondolattal"

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 11.

Külpol

Ezt állítja a Taylor Swift-koncerten merényletet tervező fiatalember ügyvédje.

A vasárnapi bécsi Taylor Swift-koncertre tervezett merénylet fő gyanúsítottjának ügyvédje igyekezett bagatellizálni védence tettét, aki szerinte csak „eljátszott a gondolattal” – írja a Reuters cikke nyomán a 444.

Swift erre a hétre tervezett három koncertjét törölték, miután az osztrák hatóságok feltártak egy 19 éves fiatalember által vezetett összeesküvést, amelynek célja egy ISIS által inspirált öngyilkos merénylet végrehajtása volt a futballstadionban, ahol több tízezer rajongó akart részt venni a koncerteken. Az osztrák hatóságokat az amerikai szolgálatok értesítették, hogy valakik terrortámadást terveznek a koncertekre, ami közel húszezer ember halálát is okozhatná.

Az osztrák nyomozók szerint a fiatalember nemrég esküdött fel az ISIS-re, és teljes körű beismerő vallomást tett, miután a rendőrség házkutatást tartott nála és lefoglalt vegyi anyagokat, bozótvágó késeket és más eszközöket.

Ina-Christin Stiglitz ügyvéd a Reutersnek elmondta, hogy a fiatal csak az elmúlt hónapban került kapcsolatba az ISIS-szel. „Érdekelte őt a dolog” – mondta, de a bombája amúgy sem működött volna, mert nem volt járatos a dologban, a neten próbált infókat beszerezni – mentegette védencét az ügyvéd.

A nyomozás során az osztrák rendőrség három másik tinédzsert is őrizetbe vett, köztük egy 17 éves fiatalt, akit az ügyvéd védence „legjobb barátjaként és szomszédjaként” jellemzett.

A Ternitz nevű kisvárosban a szomszédok megdöbbenésüket fejezték ki a 19 éves fiú letartóztatása miatt, akit visszafogottnak, de barátságosnak jellemeztek. Elmondásuk szerint a radikalizálódásra utaló kevés jel egyike az volt, hogy nemrég hosszú szakállt növesztett. Arra a kérdésre, hogy miért változtatta meg a külsejét, az ügyvédje azt mondta: „Menő akart lenni.”

Karl Nehammer kancellár az ügy kapcsán azt mondta, hogy az osztrák hírszerző ügynökségeknek nagyobb hatáskörrel kellene rendelkezniük az üzenetküldő alkalmazásokon folytatott kommunikáció megfigyelésére, hogy megállítsák a szélsőségeseket. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk