Az Európa Tanács és az Európai Parlament sem nézi jó szemmel a lengyel igazságszolgáltatás szétverését

  • narancs.hu
  • 2017. július 18.

Külpol

Orbán cimborái nyugdíjaznák a legfelsőbb bíróság tagjait, hogy a saját embereiket ültethessék a helyükre.

Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is levélben fejezte ki aggodalmát a tervezett – és részben már végre is hajtott – lengyel igazságügyi reform miatt.

Hogy pontosan miben áll ez a reform, azt Maciej Kisilowski Politicóra írt cikkében lehet elolvasni. A lengyel kormánypárt, a PiS múlt héten elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében a Nemzeti Bírósági Tanács tagjainak túlnyomó részét a parlamenti többség – azaz ők maguk – választhatják ki. Egy folyamatban lévő törvényjavaslat pedig felmentené a legfelsőbb bíróság valamennyi tagját, csak azok maradhatnának, akiket az igazságügyi miniszter erre érdemesnek tart. Az így megüresedett helyekre a már PiS-kompatibilissé tett bírósági tanács jelölhetne bírókat.

Poland's point of no return

BUDAPEST - The illiberal government in Warsaw is about to deliver a huge blow to Poland's constitutional system. Since winning a slim parliamentary majority in 2015, the Law and Justice (PiS) party has been relentless in its attacks on any institution that could oppose it.

Thorbjørn Jagland főtitkár levelében hangsúlyozta, hogy a legfelsőbb bíróságok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a demokráciákban, illetve súlyos aggodalmának adott hangot a tervezet azon rendelkezése miatt, amely felmentené a törvényszék mindazon tagjait, akiket nem az igazságügyi miniszter választott ki.

Mint írta, aggodalomra adnak okot emellett a bíróságok működéséről szóló, a parlament által már elfogadott, de még elnöki aláírásra váró új lengyel törvények is. Jagland végül felszólította a szejmet az Európa Tanács alapelveinek fenntartására, és arra, hogy „ne siesse el” a szóban forgó törvénytervezet elfogadását.

Antonio Tajani Andrzej Duda lengyel államfőnek írt levelében kiemelte: a két elfogadott törvény sértheti az uniós alapszerződésekben foglalt elveket, továbbá gyengítheti az igazságszolgáltatás függetlenségét és pártatlanságát, illetve a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

Tajani a legfelsőbb bíróságot érintő tervezet miatt is aggodalmát fejezte ki, és arra kérte a lengyel elnököt, hogy vegye figyelembe a megfogalmazott kételyeket.

Figyelmébe ajánljuk