Az izraeli hadsereg tagadja, hogy ultimátumot adott volna az es-Sifa kórház kiürítésére

  • narancs.hu
  • 2023. november 18.

Külpol

A kórházban alig maradt valaki a személyzetből, ők próbálják meg ellátni azokat, akik nem szállíthatók.

Az izraeli hadsereg (IDF) nem utasította a személyzetet és a betegeket, hogy hagyják el a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi létesítményét, az es-Sifá Kórházat, hanem csak az egészségügyi intézmény igazgatójának kérésére segédkeznek az evakuálásban – közölte szombaton a hadsereg sajtószolgálata.

Mint az MTI írja, korábban az Al-Dzsazíra pánarab tévécsatorna arról számolt be: az IDF egy órát adott arra, hogy elhagyják a Gázai övezetben található kórházat a betegek, a személyzet és az oda menekült civilek.

Az IDF sajtószolgálata hangsúlyozta, hogy

az egészségügyi személyzet a kórházban marad, hogy elláthassa azokat a betegeket, akiket nem tudnak evakuálni,

és hogy a hadsereg az éjszaka további élelmet, vizet és humanitárius segélyt biztosított a kórháznak.

Helyi beszámolók szerint az es-Sifában alig maradt valaki a személyzetből, ők próbálják meg ellátni azokat, akik nem szállíthatók. A szállítható betegek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek már távoztak a kórházból.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) adott interjújában elismételte azt az izraeli vádat, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász egészségügyi és oktatási intézmények épületeit is használta terrorista céljaira, ezekben parancsnoki alközpontokat hozott létre és fegyvereket tárolt. Vádja szerint az es-Sifá Kórház is ilyen volt, annak mínusz második szintjén volt a Hamász-parancsnokság, csak a terroristák elhagyták az épületkomplexumot, mire az izraeli hadsereg behatolt oda.

Viszont a kórház igazgatója pénteken azt állította, hogy az izraeli katonák nem találtak semmilyen katonai infrastruktúrát az épületegyüttesben.

A hadsereg közölte azt is, hogy egy észak-gázai általános iskola és egy óvoda épületében lőfegyvereket, páncéltörő gránátokat, akna- és kézigránátokat, lőszereket találtak. Erről egy videofelvételt is bemutatott a hadsereg, de a dpa hírügynökség szerint ennek hitelességét egyelőre nem igazolták.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.