Új népszavazást szorgalmaz a Brexitről London polgármestere

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 16.

Külpol

Mert Nagy-Britannia jó alkut nem tud kötni a kilépésről: vagy rossz alku köttetik, vagy semmilyen. Drámai lehetőségek.

A kormány rossz politikája miatt az Európia Unióból történő kilépés előtt hat hónappal Nagy-Britannia olyan helyzetbe hozta magát, amely során vagy nem születik megállapodás a Brexit valamennyi részletéről, vagy olyan alku köttetik, amely nagyon rossz lesz a szigetország számára – vélekedik Sadiq Khan londoni polgármester, aki ezért azt javasolta, hogy a Brexit-alku megszületése vagy a megállapodás elmaradása esetén feltétlenül kérdezzék meg a brit polgárokat, elfogadják-e a megállapodást, vagy annak hiányát. De ha már megszólítják az embereket, legyen szó a referendumról szóló kérdés mellet az EU-ban maradás lehetőségéről is.

Khan emlékeztet, ha Nagy-Britannia úgy lép ki az Európai Unióból, hogy nem sikerül valódi megállapodásra jutnia az EU-val a jövőbeni kapcsolatrendszerről, a brit gazdaság egészében 500 ezer, (csak) Londonban 87 ezer munkahely szűnne meg, és 50 milliárd fonttal (több mint 18 ezer milliárd forinttal) zuhanna a brit gazdaságban végrehajtott új beruházások éves értéke.

„A tárgyalások leginkább Boris Johnson politikai ambícióiról szólnak” – írta a munkáspárti politikus a The Observer című londoni lapban megjelent publicisztikájában. A maradáspárti Khan azt hangsúlyozta, bár nem értett egyet az eredménnyel, elfogadta azt, mint a brit nép akaratát.

„Most viszont egyre inkább aggodalommal tölt el a tárgyalásokhoz való hozzáállás, és az egész folyamatot jellemző káosz” – magyarázta a londoni polgármester. Szerinte a jelenlegi állás szerint súlyos veszteségeket szenvedne az ország a Brexit következményei miatt. „Theresa May kormányfőnek nincs joga arra, hogy felelőtlenül kockára tegye a brit gazdaság és a polgárok jövőjét, nem arra kapott felhatalmazást, hogy ezekkel hazardírozzon” – olvasható a BBC cikkismertetőjében.

A toryk szerint viszont az újabb népszavazás nem lehet megoldás, Theresa May konzervatív kormányfő szerint egy második referendummal elárulnák a demokráciát.

Figyelmébe ajánljuk