Amerikai nagykövet: „Kétségeket vet fel, hogy a magyar kormány mennyire elkötelezett az Oroszországgal szembeni lépések iránt”

  • narancs.hu
  • 2023. április 12.

Külpol

Az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank magyar alelnökét is listára tette az Egyesült Államok kormánya. 

Egy magyar állampolgár is felkerült az Egyesült Államok szankciós listájára – mondta David Pressman budapesti amerikai nagykövet szerda délutáni sajtótájékoztatóján. 

Az eseményt megelőzően nem sokkal tette közzé az Egyesült Államok Külföldi Vagyonellenőrzési Kincstári Hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFAC) a szankciós listáját, amelyre felkerült a budapesti illetőségű "orosz kémbank" néven ismert orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB), illetve annak három vezetője: Nyikolaj Koszov elnök, Georgij Potapov, az intézmény kormányzótanácsának elnökhelyettese és

Laszlóczki Imre, a bank magyar alelnöke. 

Pressman azt mondta, több mint 50, Oroszországhoz köthető személy került fel a listára; a cél az, hogy orosz és orosz kötődésű állampolgárok hozzáférését korlátozzák a pénzügyi szolgáltatásokhoz. Ezek között szerepel az IIB és annak három vezetője. 

A nagykövet hangsúlyozta, az orosz kötődésű személyek és szervezetek, amelyeket most listára tettek, fenyegetést jelentenek, Ukrajna megtámadásával pedig emelkedett ez a fenyegetés. Hozzátette, az Egyesült Államok kormánya többször megpróbálta felvenni a kapcsolatot a magyar kormánnyal és jelezni, hogy az IIB kockázatot jelent, Oroszország a NATO ellen használhatja; de miközben más NATO-államok figyelembe vették az amerikai jelzéseket az orosz kockázatokról, addig a magyar kormány semmibe vette ezeket. Pressman emlékeztetett arra, hogy még a Magyar Nemzeti Bank maga is azt javasolta, szakítsák meg az IIB-vel a kapcsolatot, de a magyar kormány ennek ellenére sem tágított.

Pressman hozzátette, ez felvet kétségeket azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány mennyire elkötelezett az Oroszországgal szembeni lépések iránt. Az Egyesült Államok viszont demonstrálja, hogy kész döntéseket hozni Oroszországgal kapcsolatban. Az amerikai nagykövet arról is beszélt, hogy a Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok régi múltra tekintenek vissza, és hogy együtt kell dolgozni a komoly kihívások legyőzésén. 

Ennek ellenére hangsúlyozta, hogy a magyar kormány tisztában van a kockázattal, mert azt Pressman maga és elődei is felvetették már a kabinetnek, de míg más NATO- és EU-országok megpróbálták eltávolítani az orosz illetőségeket a területükről, addig a magyar kormány nem tett lépéseket. Ezek miatt volt most szükség sürgős lépésekre. Megjegyezte, "muszáj megoldani", hogy IIB-s tisztségviselők diplomataútlevelet kaptak.

A sajtótájékoztatón nem sok kérdésre volt lehetőség, az egyik azonban arra vonatkozott, hogy a korábbi antiszemita kijelentéséről ismert Jobbik-elnök, Gyöngyösi Márton is részt vett a nagykövet Széder-estjén. Pressman erről azt mondta, épp azért hívta meg, mert tudta, hogy korábban volt ilyen kijelentése, egy ilyen alkalom pedig lehetőséget ad a beszélgetésre. 

Az OFAC szankciós, úgynevezett SDN (Specially Designated Nationals and Blocked Persons List) listája azt jelenti, hogy a listára felkerültek javait befagyasztják az Egyesült Államokban, és hogy amerikai állampolgárok általánosságban nem üzletelhetnek velük. 

Magyarország 1970-ben alapító tagja volt a Nemzetközi Beruházási Banknak, de a nem elég átlátható és hatékony működés miatt 2000-ben kilépett a szervezetből. Tagságát 2014-ben újította meg, és Oroszország, valamint Bulgária után a szervezet harmadik legnagyobb részvényesévé vált. Mára az EU-tagországok közül egyedül Magyarország maradt részvényese a banknak, amely 2019-ben Budapestre helyezte a székhelyét, ekkor lett alelnöke a Moszkvában tanult és korábban diplomataként dolgozó Laszlóczki Imre. 

A bank Budapestre költözése után a magyar Országgyűlés megszavazott egy törvényt, amelynek értelmében az intézmény teljes mentességet kap a magyar hatóságok ellenőrzései alól, adó- és járulékmentességet, a vendégeik pedig szabadon jöhetnek az országba. Az orosz irányítású bankkal kapcsolatban rendre felmerült, hogy az az orosz titkosszolgálat trójai falovaként működik, bár a bank ezeket a kritikákat mindig visszautasította. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.