Brüsszel továbbra is megállítaná azt a 7,5 milliárdot

  • narancs.hu
  • 2022. december 9.

Külpol

Az Európai Bizottság költségvetési biztosa szerint amit a magyar kormány teljesített, nem elég.

Az Európai Bizottság a Magyarországgal szemben indított jogállamisági eljárás keretében a kohéziós alapokból 7,5 milliárd euró befagyasztását javasolta szeptemberben, és ugyanez volt az álláspontja novemberben is. Azóta több olyan jogszabályt is alkotott a magyar Országgyűlés, amivel meg akart felelni a brüsszeli elvárásoknak. Emiatt kérték az uniós tagállamok pénzügyminiszterei az Európai Bizottságtól, frissítse – vagyis gondolja át – javaslatát.

A HVG EUrologus rovata szerint a pénzügyminiszterek úgy látták, az Európai Bizottság nem értékeli kellőképpen Magyarország erőfeszítéseit. 

Az Európai Bizottság költségvetési biztosa, Johannes Hahn azonban pénteken délután levelet írt a tagállami nagyköveteknek – ez eljutott az EUrologushoz is –, arról, hogy a bizottság fenntartja korábbi megállapításait.

A biztos szerint tisztában vannak a november 19-i határidő után született magyar döntésekkel, de nincsenek meggyőződve arról, hogy olyan jogszabályokat alkotott a magyar Országgyűlés, amelyek teljes mértékben végrehajtják a korrekciós intézkedéseket.

 

Johannes Hahn levele szerint továbbra is fennáll az uniós költségvetést érintő kockázat, és a 7,5 milliárd euró befagyasztását e kockázattal kalkulálva számolták ki, és megfelelő mértékű elvonásnak tartják most is. 

A tagállamoknak kell végül dönteniük, mekkora legyen a pénzbefagyasztás mértéke, már ha változtatni akarnak a javaslaton. Az EUrologus szerint a konfrontatív politika, az Európai Unió hibáztatása miatt ebben az ügyben sem sok jóra számíthat az EU részéről Magyarország.

A HVG listázza, mely ügyekben fenyegeti Magyarország vétóval a döntést, és melyeket blokkol: ilyen például az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós kölcsön, a kilencedik szankciós csomag, Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálása.

Az EUrologus és az Euronews is úgy értesült, a jövő héten az Ukrajnának szánt hitel ügyében új uniós javaslat készül, 26 tagállam részvételével – Magyarország nélkül – megoldva Ukrajna hitelezését. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.