Cyber hírek

  • 2004. október 14.

Külpol

Fejvadász kerekes székben A legnépszerûbb online többszereplõs szerepjátékok résztvevõi egy londoni fotókiállításon kiléptek a virtuális létbõl, és megmutatták valódi arcukat - adta hírül az Index a BBC nyomán. Az Alter Ego címû kiállítás és Robbie Cooper fotómûvész célja az, hogy az online játékosokat valódi élethelyzetben mutassa be, és karakterüket összevesse szerepjátékbeli jellemzõikkel.
A kiállításon harminc híres játékost mutat be az eredetileg fotóriporterként dolgozó alkotó. "A technológiailag irányított kapcsolatokat rendszerint embertelennek és természetellenesnek tartják, de én azt gondolom, ez a hozzáállás meglehetõsen túlzó. A legtöbben a játékban is emberi vagy ahhoz hasonló lényeket - például egy törpét vagy egy humanoid földönkívülit - választanak karakternek" - fogalmaz Cooper, aki szerint az online személyiség mindig tartalmazza a valódi tulajdonságokat is, abban az esetben is, ha a valódi és a virtuális karakter fizikai hasonlósága távoli. Például egy izomsorvadásban szenvedõ kisfiú, Jason fotója is látható, akit betegsége lélegeztetõgéphez és kerekes székhez köt, de az online játékban a Csillagok háborúja fejvadászához hasonló hõst alakít. Chalmaine kétgyermekes családanya a virtuális létben Jova, a kék hajú, dominaszerû fiatal lány. "Hihetetlenül érdekesnek találom, hogy ezek az emberek kizárólag online alteregóikon keresztül ismerik egymást. Soha nem látták egymást, és a szerep, amit játszanak, olykor egyáltalán nem függ össze valós lényükkel" - mondta Cooper. A mûvész a többszereplõs online szerepjátékokra koncentrált, amelyekben a karakterek a játékkészségen kívül pontosan meghatározott külsõ és belsõ tulajdonságokkal is bírnak. A Sony felmérése szerint világszerte jelenleg 58 millió ember választja a kikapcsolódásnak azt a formáját.

Új pénzdíj az ûrversenyben Nem sokáig pihenhetnek az X-Prize versenyzõi: miután a SpaceShipOne elhódította a tízmillió dolláros ûrdíjat, egy amerikai milliárdos, Robert Bigelow emelte a tétet. Az America's Space Prize elnevezésû versenyen egy öt ember szállítására alkalmas jármûvet kell hatvan napon belül kétszer Föld körüli pályára állítani. A versenyben az X-Prize-hoz hasonlóan csak magánerõbõl épített jármûvek vehetnek részt, ám ezúttal csak amerikai székhelyû vállalkozások pályázhatnak - írta az Index a Space.com nyomán. Az új feltételeknek megfelelõ ûrhajónak hatszor gyorsabbnak kell lennie, és négyszer magasabbra kell jutnia, mint az X-Prize-t megnyerõ SpaceShipOne. A NASA ûrrepülõi csaknem harmincezer kilométer/ órás sebességre gyorsulva állnak Föld körüli pályára, és visszatéréskor 1650 Celsius-fokos hõmérsékletet kell kibírniuk. A szuborbitális repülésekhez kisebb sebesség is elegendõ, a SpaceShipOne körülbelül 4200 kilométer/órás sebességre gyorsulva nyerte meg az X-Prize-t. Az America's Space Prize gyõztese jogosultságot szerez arra is, hogy elsõként vihesse az ûrbe a felfújható Nautilus lakómodulokat, amelyeket a díjat felajánló milliárdos cége, a Bigelow Aerospace fejleszt, egy félbehagyott NASA-fejlesztés, a TransHab technológia felhasználásával. A "felfújható ûrállomás" Bigelow szerint 2008-ra készül el, és 2010-ben költözhet be az elsõ legénység. Egy Nautilus modul alapterülete körülbelül 330 köbméter lesz, a Nemzetközi Ûrállomás jelenleg lakható területe nagyjából 425 köbméter.

Fájlcserélõperek Európában A nemzetközi lemezipari cégek szövetsége (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI) polgári pert indított 459 brit, francia, dán és osztrák zeneletöltõ ellen, akik fájlcserélõkön (Kazaa, eDonkey, Gnutella) cserélgettek zeneszámokat. A pereket a meghatározó piaci szerepû világmárkák (EMI, Warner Music, Universal Music) képviseletében indították. Az IFPI további államokat, például Németországot és Olaszországot is figyelmeztette arra, hogy az elkövetkezõ hónapokban sorra kerülhetnek. A zeneipar 2003 szeptembere óta 5700 magánszemély ellen indított pert az Egyesült Államokban; idén március óta Európában 650 per kezdõdött.

World Cyber Games 2004 Hatvan ország hétszáz legjobb számítógép-játékosa küzdött meg egymással San Franciscóban a nyolcvanmillió forint összdíjazású World Cyber Games rangadón. A résztvevõk nyolc versenyszámban mérhették össze tudásukat, melyek között volt lövöldözõs, sport-, stratégiai és autóversenyzõs játék is. Hollandia három, az Egyesült Államok és Dél-Korea két-két, Németország pedig egy aranyérmet szerzett. A magyar versenyzõk nem szereztek érmet.

MORZE

Dvd-kalózhálózat DVD-másolással és -kereskedéssel foglalkozó hálózatot számoltak fel a múlt héten Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hatóságok. Az akcióban nagyjából négyezer hamis DVD-t, közel ezer illegálisan másolt VHS-kazettát és számos, nagyüzemi hamisítást segítõ eszközt foglaltak le.

E-mailes csalás Újabb, külföldrõl indított csalássorozat érte el Magyarországot. A korábban nigériai levélként ismert visszaéléshez hasonló spanyol lottócsalás miatt több feljelentés érkezett a magyar rendõrséghez.

Ujjlenyomat-olvasó Az IBM biometrikus védelmi rendszert épít hordozható számítógépei bizonyos változataiba. Az ujjlenyomat-olvasó egyszerûsített hozzáférést biztosít a jelszóval védett személyi és pénzügyi információkhoz, webhelyekhez, dokumentumokhoz és e-mailekhez.

Termékenység Az emberiség többsége 2003 vége óta olyan országban él, amelyben a termékenység szintje az egy asszonyra számított 2,1 gyermek alá csökkent, ami "történelmi küszöb" átlépését jelenti - olvasható a francia demográfiai intézet (INED) közlönyének októberi számában.

Spanyolnátha Az 1918-1919-ben világszerte ötvenmillió halálos áldozatot követelõ spanyolnátha génjeit izolálta fagyott talajba temetett áldozatokból egy kutatócsoport, hogy megvizsgálják, miért volt olyan pusztító a kórokozó. Vizsgálatuk szerint az 1918 után született személyek közül senki sem immúnis a kórokozóra.

Gyermekbénulás Poliovírus-laboratóriumokban õrzött vírustörzseket mutattak ki hét fertõzéses esetben Indiában. A hatóságok elrendelték azon intézmények összeírását, ahol a gyermekbénulás kórokozóját õrzik. A betegség néhány ázsiai és afrikai országban rendszeresen szedi áldozatait. A WHO a gyermekbénulás kórokozójának teljes kiirtását 2005-re tûzte ki célul.

Ûrszemét Egyre nagyobb problémát okoz a Nemzetközi Ûrállomáson felgyülemlett szemét, az ûrsiklók leállítása miatt ugyanis csak a hulladék egy részét tudják elszállítani a Szojuzokkal. A bázisról ráadásul nem dobhatják ki csak úgy a hasznavehetetlen tárgyakat, mivel a Föld körül már így is hatalmas mennyiségû ûrszemét kering.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?