cyber hírek

  • 2003. szeptember 25.

Külpol

n Rekordméretű ózonlyuk Ismét elérte három évvel ezelőtti, 28 millió négyzetkilométeres rekordméretét az Déli-sark feletti ózonlyuk. Az idei nyár végén gyorsabban fogyott a légkörből az ózon, mint az előző években.
A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szakértői szerint a lyuk kiterjedése a következő hetekben valamelyest még tovább nőhet, minden eddigi rekordot megdöntve. A lyuk az 1980-as évek közepe óta alakul ki évről évre, augusztustól szeptemberig, amikor az antarktiszi tél elmúltával a nap ismét magasabbra emelkedik a Déli-sark felett. Az év további hónapjaiban a lyuk újra feltöltődik, a réteg egészének enyhe felhígulását eredményezve. Az elmúlt több mint egy évtizedhez képest kiterjedése a tavalyi szeptember végén volt a legkisebb, amikor ketté is szakadt. Ez azonban különleges ritkaság.

n Bolygófaló csillag Ausztrál csillagászok szerint a Földtől húszezer fényévnyire található V838 Monocerotis néven ismert óriáscsillag tavaly év elején tapasztalt fénykitörései annak a jelei voltak, hogy a csillag bekebelezte három bolygóját - adta hírül az Index. Ilyen tevékenységet most sikerült először megfigyelni. A jelenlegi elméletek szerint ugyenez történik majd a Merkúrral és a Vénusszal, sőt lehet, hogy a Földdel is. 2002 januárjában egy időre a V838 Monocerotis csillag vált a Tejút legfényesebb égitestévé, ekkor hatszázezerszer volt fényesebb a Napnál. A V838 Monocerotis fényének elemzése azt mutatta, hogy a tavaly januári kitörés után még kétszer, februárban és márciusban ismétlődött meg a jelenség. Eleinte úgy vélték, hogy az első robbanás valamiféle nóvakitörés lehetett, de ezt a megfigyelések végül nem igazolták. Más kutatók azt is feltételezték, hogy két csillag összeütközhetett, és ez okozhatta a kitörést.

n Elektronikus folyóiratgyűjtemény Mintegy nyolcezer elektronikus folyóiratot érhetnek el a magyar könyvtárak egy adatbázisból, amelynek használatáról a kulturális minisztérium az EBSCO Publishing szolgáltatóval 2005-ig szóló szerződést kötött. Az adatbázisok nagyobbik része nemzetközi tudományos kiadók angol nyelvű folyóiratait tartalmazza, többek között a humán és a társadalomtudományok, természettudományok, orvostudomány, gazdaságtudomány és üzleti információ területéről. A tudományosfolyóirat-gyűjtemények mellett a csomagban szerepel két, kifejezetten közkönyvtárak számára összeállított folyóirat-adatbázis is. Az országos felhasználási szerződés kedvezményezettjei a nyilvános könyvtárak, a felsőoktatási könyvtárak, valamint a nonprofit intézmények és szervezetek könyvtárai.

n Hackerfogó hacker Az amerikai nyomozó hatóságok sokat köszönhetnek a hírhedt Melissa féreg szerzőjének. Bár David Smith 1999-ben több mint 80 millió dolláros kárt okozott kártékony programjával, az FBI azóta számos hackert fogott el a segítségével. A szerdán nyilvánosságra hozott bírósági jegyzőkönyv szerint Smith a letartóztatása után néhány héttel már együttműködött az FBI-jal, írta az Index a CNN nyomán. Smith olyan nagy segítséget nyújtott az Egyesült Államok nyomozó hatóságának, hogy "csupán" húsz hónapos börtönbüntetést kapott, holott akár tízéves szabadságvesztést is kiszabhattak volna rá. A harmincöt éves Smith elsősorban a vírusírók elkapásában és a vírusok terjedésének megakadályozásában nyújtott segítséget: például megszerezte a holland Jan DeWit, az Anna Kournikova vírus szerzője személyes adatait. A FBI átadta az információkat a holland hatóságoknak, akik elkapták DeWitet. Smith 2001-ben az interneten kapcsolatba tudott lépni a Microsoft- rendszereket megfertőző Gokar féreg szerzőjével, és rögzítette a beszélgetésüket. Az FBI elküldte az adatokat a brit nyomozóknak, akik a következő évben elkapták Simon Vallort. A huszonkét éves fiatalember a Gokar és két másik vírus megírása és elterjesztése miatt két év börtönbüntetést kapott. Az áruló hacker egy olyan eszközt is készített az FBI-nak, amely segíthet az álnév mögé bújó hackerek leleplezésében.

n Buszjegy mobilon A bécsi tömegközlekedés utasai szombattól jegy és bérlet helyett a mobiltelefonjukat dughatják az ellenőrök orra alá. Szeptember 20-tól ugyanis már SMS-ben is válthatnak jegyet az utazók.

n Lottó SMS-en A Szerencsejáték Rt. vasárnap új szolgáltatást vezetett be: az összes lottó, a joker, a kenó, valamint a totó és a góltotó is megjátszható SMS-en. Az új szolgáltatást azok vehetik igénybe, akik rendelkeznek szerencsekártyával vagy bankkártyaszerződéssel.

n Emléktörlő enzim Megtalálták a felejtés folyamatának kulcsszereplőjét. A PP1 jelű enzim felhalmozódása során törlődnek az emlékek, fennmaradnak viszont, amíg ez az enzimszint alacsony - állítják svájci kutatók.

n Vírusos hírlevél Egy szépen kidolgozott féreg terjed az interneten, amely a Microsoft weboldalainak szín- és formavilágát utánozza. Vírusvédelmi szakértők szerint a Swen névre keresztelt féreg szerzője ugyanaz a hacker, aki a Gibe férget készítette.

n Bloggolás mobiltelefonról Egy svájci programozó magánszorgalomból olyan WAP-oldalt készített, melyen keresztül mobiltelefonjukról frissíthetik internetes naplóikat, blogjaikat a Blogger, a LiveJournal és más blogszoftverek felhasználói.

n Mozgókép a levegőben Egymástól függetlenül egy amerikai és egy finn vállalat is elkészítette a Csillagok háborúja és a Különvélemény holovetítőihez hasonló képernyő prototípusát. A kaliforniai IO2 Technology és a finn FogScreen is olyan berendezést épített, mely kétdimenziós képeket vetít a levegőbe.

n Videoklipek a lemezeken A lemezkiadók mozgóképes zenei CD-k piacra dobását tervezik. Az e célt szolgáló kombinált adathordozók egyik oldala CD, a másik oldala DVD lesz. Először a Warner vezeti be az újítást jövő év elején.

n Online reklámpiac A magyarországi online hirdetési piac nagysága 30 százalékkal, az internetezők tábora 15-20 százalékkal növekedett az utóbbi egy évben. A reklámpiaci tortának immár csaknem 2 százalékát teszi ki az online piac szelete.

Figyelmébe ajánljuk