Kulturális hírek

  • 2003. szeptember 25.

Külpol

A 4. @¨© óriásplakát-verseny fődíjasai: reklám kategória: Hajdu Tamás, Imre Krisztián (Welcome), civil kategória: Nagy Ágoston (Rebel), művész kategória: St.
Auby Tamás (Sekk). A többi nyertes neve és az összes pályamű a www.arcproject.hu címen megtalálható.

n DÜRER A világ legjelentősebb Dürer-gyűjteményével rendelkező bécsi Albertina az eddigi legátfogóbb kiállításon mutatja be az 1471-1528 között élt mester kétszáz művét. A november 30-ig megtekinthető, részben Londonból, Párizsból, Berlinből, Münchenből, Weimarból, Madridból, New Yorkból és Los Angelesből kölcsönzött, kronologikus és tematikus rendbe szedett rajzok, tanulmányok, festmények és Dürer összes nyomata között szerepel a mezei nyulat ábrázoló, biztonsági okból egyébként raktárban tartott, 1502-es képe, valamint egy tizenhárom évesen készített önarcképe is. A nemrég felújított múzeumban szeptember 27-ig látható még a gyűjtemény mesterműveiből válogatott, Leonardo da Vincitől Egon Schieléig ívelő tárlat, november 30-ig pedig a német Georg Baselitz 2002-ben festett monumentális akvarelljeinek kiállítása.

n FRANKFURT Október 8-13. között rendezik meg az idei Frankfurti Nemzetközi Könyvvásárt, melynek díszvendége Oroszország lesz: az eseményeknek kb. negyede kapcsolódik az orosz könyvkiadáshoz, irodalomhoz, kultúrához. A száznál több szerző jelenlétével megvalósuló, hangversenyekkel, filmvetítésekkel, klasszikus és kortárs kiállításokkal teljes orosz program mottója: Új Lapok.

110-nél több országból 6400 kiállítót és 170 ezer üzleti látogatót várnak Frankfurtba - a kiállítók harmada, a látogatók kétharmada Németországból érkezik. Hat nap alatt 335 ezer címet, köztük 80 ezer frissen megjelent művet mutatnak be reménybeli üzleti partnereiknek és olvasóiknak, 1100 cég kínál elektronikus termékeket, az eseményekről 80 ország 12 ezer újságírója tudósít. Az idei az első könyvvásár, amely teljes egészében az új igazgató, Volker Neuman irányításával szerveződött, az általa megvalósított újdonságok jó része a kiállítók és üzletemberek kényelmét szolgálja, de annak az előnyét minden szakmai vagy közönséges belépőjegyet vásárló látogató élvezheti majd, hogy a jegyek egyúttal a helyi tömegközlekedés használatára is feljogosítanak. Újdonság a vásár film & tévé szekciója is, melynek nyilvánvaló célja a könyvek továbbhasznosításának elősegítése: "A könyvvásár nem a papír piaca, hanem a tartalmaké és a gondolatoké" - fogalmazott nyilatkozatában Volker Neuman. A www.frankfurt-book-fair.com honlap szerint 28 magyar cég lesz jelen a vásáron. Noha korábban fölmerült a díszvendégprogram megszüntetése, a napokban bejelentették: jövőre az arab világ (az Arab Liga huszonkét országa), 2005-ben pedig Korea (nyilván a Dél) kerül fókuszba.

n DÉL-AMERIKÁBAN JÁRT A BFZ Hazaérkezett első dél-amerikai turnéjáról a Budapesti Fesztiválzenekar: Sao Paulóban, Buenos Airesben, Rosarióban és Montevideóban játszottak, és a sikerre való tekintettel Brazíliába, Argentínába és Uruguayba is visszahívták őket. A BFZ itthoni évadnyitó koncertjeit szeptember 26-28-án tartja a Zeneakadémián, Fischer Iván vezényletével, a szólista Emmanuel Pahud.

n KIESELBACH Október 4-én, a Corinthia Grand Hotel Royal báltermében rendezik meg a Kieselbach Galéria őszi árverését, melynek anyaga a galéria Szent István krt.-i helyiségében tekinthető meg. A legmagasabb kikiáltási áron induló darab Munkácsy Mihály Pihenő hölgy című szalonképe: az 1880-as évek második felében készült festmény licitje 35 millió Ft-ról indul.

n REGÉNY RUANDÁR"L Három éve bestseller volt Franciaországban, azóta tizennégy nyelvre lefordították, most Angliában is megjelent, sőt a hírek szerint film is készül belőle: Gil Courtemanche kanadai újságíró regényt írt a ruandai genocídiumról. 1994-ben alig száz nap alatt mintegy 800 ezer embert öltek meg az afrikai országban, többnyire a kisebbségi tuszikat - a tettesek zömmel a többségi hutu etnikumhoz tartoztak. A Sunday at the Pool in Kigali egy kanadai újságíró és egy ruandai pincérnő szerelmének története - a tömeggyilkosság idején.

n DÍJ Bereményi Géza és Filó Vera kapta az idei Szép Ernő-díjat, az év legjobb magyar drámája Térey János Rajna-parkja lett. Az író húga, Pogányné Szép Berta alapította díjat az előző évadban bemutatott vagy nyomtatásban megjelent legjobb dráma szerzőjének, a legjobb "elsődrámás" vagy pályakezdő írónak, valamint egy drámaírói életmű elismeréseként ítélik oda.

Kurtág György vehette át a legrangosabb dán zenei kitüntetést, a Léonie Sonning-díjat. A komponista ez alkalomból koncertet is adott Koppenhágában.

n YOKO A párizsi Ranelagh színházban ismételte meg 1964-es performanszát Yoko Ono: akkor is, most is a béke és szeretet nevében kérte közönségét, hogy ollóval darabonként vágjanak le róla minden ruhát, s a darabokat küldjék el egy szerettüknek. Annak idején teljesen meztelenül fejezte be az előadást, most - miután fia, Sean Lennon megejtette az első vágást - alsóneműben.

n NÉPRAJZ Aki dudás akar lenni címmel jövő május végétől 2005 február végéig látható majd a Néprajzi Múzeum 2004-es programjának fő attrakciója: a duda útját kísérik végig évszázadokon és földrajzi térségeken keresztül. Az új esztendőt az 1920-as években készült színes néprajzi fotókkal kezdik, tavasszal a magyar sajtófotó, ősszel a World Press Photo következik.

n DANCE Első ízben készített hivatalos dance-listát a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége. Az élen Junior Jack E-Sambája debütált, mely nyáron tíz héten át vezette a műfaj európai listáját. Utána ez a sorrend: 2. Beyoncé feat. Jay-Z: Crazy In Love, 3. Náksi vs. Brunner: Csak 1 nap van, 4. ATB: Long Way Home, 5. Sean Paul: Get Busy.

Neked ajánljuk