Cyber hírek

  • 2004. március 25.

Külpol

n "Internetes maffia" Egy internetes bűnözői csoport egyre nagyobb fenyegetést jelent a világhálóra nézve, állítja az orosz Kaspersky Labs biztonsági cég. Ez a "maffia" például vírusok és férgek segítségével próbálja meg feltörni az online banki tranzakciók átviteli kódjait, hogy pénzt emeljen le az érintettek számláiról, jelentette ki a cég víruskutató részlegét vezető Eugene Kaspersky.
Minél több pénz van az interneten, annál több bűnöző bukkan fel ugyanitt, hangzott a szakértő sommás véleménye. A jobb vírusirtó alkalmazások mellett a hálón szigorúbb szabályokra és "internetes rendőrségre" is szükség van. Száz- százalékos biztonság ennek ellenére sem lesz elérhető.

n Új rádióteleszkóp Tizenhárom és fél millió dollárral támogatja Paul Allen, a Microsoft egyik alapítója a földön kívüli intelligencia utáni kutatást. A milliárdos ezzel együtt már összesen huszonötmillió dollárt áldozott a célra. Paul Allen, a világ ötödik leggazdagabb embere a földön kívüli élet után kutató SETI Intézet (www.seti-inst.edu) rádióteleszkópjának építésére szánja a pénzt, írta az Index az MSNBC nyomán. A SETI közleménye szerint a teleszkóp alkalmas lesz "a galaxisban máshol található, technológiailag fejlett civilizációk esetleges jeleinek vételére", de idegen intelligencia utáni kutatás mellett a rádióteleszkóp hagyományos csillagászati feladatokat is ellát. Az új teleszkóp 350 kisebb antennából áll majd, a szerkezetet egyhektáros területen építik meg San Franciscótól északra. Az első 32 antenna várhatóan még idén elkezd működni, a teljes teleszkóp az évtized végére készül el. Az amerikai kongresszus a kilencvenes évek elején felfüggesztette a SETI támogatását, de Allen és más magánszemélyek, többek között olyan IT-milliárdosok, mint David Packard, William Hewlett vagy Gordon Moore, adományaikkal megmentették a projektet.

n A tizedik bolygó? A Plútó 1930-as felfedezése óta a legnagyobb égitestet azonosították amerikai csillagászok, amit sokan lelkesen máris a Naprendszer tizedik bolygójaként emlegetnek. A Naptól jelenleg tizenhatmilliárd kilométerre lévő, 2003 VB12 jelű égitest inuit nevet kapott, Szednának keresztelték el a tenger eszkimó istennője után. A Szednának 2000 kilométerre becsülik az átmérőjét, 10 500 év alatt kerüli meg a Napot, és elképzelhető, hogy egy kis hold is kíséri. Hőmérséklete -240 fok körül van, így ez a leghidegebb ismert objektum a Naprendszerben. Az égitest a Kuiper-övben található, elnyújtott pályáján 130 milliárd kilométerre is eltávolodik a Naptól, ami a Föld-Nap távolság kilencszázszorosa. A Kuiper-övet jéggé fagyott törmelék alkotja, amely a Neptunusz pályáján kívül kering, és a csillagászok között ádáz vita dúl arról, hogy az itt keringő égitesteket, köztük a Plútót, egyáltalán bolygónak lehet-e tekinteni. Körülbelül nyolcszáz Kuiper-övbeli objektumot fedeztek fel 1992 óta.

n Magyar nyelvű EU-portál Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és a tíz új tagország biztos jelöltje felavatta az Európai Unió www.europa.eu.int weboldalán az első lapokat az új tagállamok nyelvein. A csatlakozó országok állampolgárai így már a kilenc új hivatalos nyelv mindegyikén hozzáférhetnek az EU céljait, történetét, tevékenységét és intézményeit bemutató alapvető információkhoz. Felvilágosítást kaphatnak az EU döntéshozatali folyamatairól és a hivatalos dokumentumok hozzáférhetőségéről. Folyamatban van az EU jogszabályainak a fordítása és feltöltése is az europa-oldalra, ahol a jelenlegi 11 hivatalos nyelven már közzétett jogszabályok találhatók. Egyéb általános tájékoztató oldalak 2004 májusában és júniusában válnak elérhetővé az új nyelveken. Az információk hagyományos, nyomtatott változatban is hozzáférhetők lesznek.

MORZE


n Próbafelvételi Március 16-án vette kezdetét az Országos Központi Online Próbaérettségi és Próbafelvételi Verseny, melyet a Felvételi Információs Szolgálat szervez a www.felvetelizo.hu oldalon. A történelmi és irodalmi online kvízjátékverseny az érettségi és a felvételi teljes lexikális adatbázisából épül fel, mintegy 40 ezer kérdésből.

n T-mobile A korábbi, meg nem erősített hírek után itt a hivatalos bejelentés: másfél hónap múlva nevet cserél a Westel, és az anyacég nemzetközi brandjét, a T-Mobile-t veszi fel. A névváltoztatást a társaság egy Sting-koncerttel ünnepli meg a nyáron.

n Hamasz offline A svéd TeliaSonera távközlési vállalat múlt csütörtökön értesült arról, hogy a szerverén működik a Hamasz palesztin szélsőséges szervezet weboldala. A cég az adott internetes oldalt azonnal levette a hálóról. A svéd rádió szerint az antiszemita jelszavakat használó és öngyilkos merénylőknek emléket állító oldal már egy éve működött a TeliaSonera szerverein.

n Antarktisz Amerikai tudósok kontinens méretű neutrínótávcsövet szeretnének létrehozni az Antarktisz jegéből, mellyel egy hónap alatt annyi adatot lehetne begyűjteni a hagyományos csillagászat számára láthatatlan objektumokról, jelenségekről, mint a már létező hasonló szerkezetekkel egy évtized alatt.

n Parkoló-számítógép A németországi Koblenz-Landau egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan, parkolást segítő alkalmazást, amely képes az utánfutós autók navigálására is. A rendszer érzékelők segítségével ismeri fel a parkolóhelyet, és az utánfutóval együtt biztonságosan bekormányozza az autót az üres helyre.

n Világcsúcs Két véletlenszerűen generált nyolcjegyű szám összeszorzásában eddig a legjobb eredmény 45 másodperc volt. Egy kétgyermekes német könyvelő ezt a múlt héten csaknem 7 másodperccel meg tudta javítani.

n Bálnaregatta Bálnaregattát szervez a bálnavadászati tilalom fenntartásáért a Greenpeace július 18-ára az olaszországi Sorrentóhoz. A környezetvédelmi szervezetezzel tiltakozik az ellen, hogy aNemzetközi Bálnavadászati Tanács (IWC) felülvizsgálja a veszélyeztetett bálnafajok vadászatát tiltó rendeletét.

Figyelmébe ajánljuk