Cyber hírek

  • 2001. augusztus 23.

Külpol

ASCI White Az IBM és az amerikai kormányzat új szuperszámítógépet mutatott be, amelyet nukleáris fegyverek tesztelésére, robbanófej-tervezésre és nukleáris robbantások szimulálására fognak használni. A két kosárlabdapálya méretű, 106 tonnás ASCI White 8192 darab IBM Power3 processzort használ, 160 terabyte háttértárral, így másodpercenként 12,3 billió művelet végrehajtására képes, vagyis háromszor gyorsabb a korábbi bajnokoknál.n Magasságrekord napelemmel A Helios, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) napelemes, távirányítású repülőgépe a múlt héten 32 kilométernél magasabbra jutott, és ezzel egyaránt megdöntötte a légcsavaros és a lökhajtásos repülőgépek magassági rekordját.
A bumeráng alakú, 82 méteres fesztávú, szerkezetet 14 légcsavar hozza mozgásba, a repüléshez szükséges energiát a napfényből nyeri. A Helios 20 mérföldet tesz meg óránként, és huzamos ideig tartózkodhat a világűr peremén - napelemei egy újratölthető akkumulátorban raktározzák az áramot, ezért éjszaka is fent maradhat, és gyakorlatilag addig repülhet, amíg el nem öregszik. A tervek szerint a későbbiekben 50 kilométer magasságra is feljuttatják, és képes lesz akár fél évet is a levegőben tölteni leszállás nélkül. Szakértők szerint az egymillió dolláros szerkezet költséghatékony alternatívája lehet a drága távközlési műholdaknak, de a NASA azt is bizonyítani szeretné vele, hogy a légcsavaros repülés lehetséges a Marson is, ahol az atmoszféra légnyomása megegyezik a Föld fölött 30 kilométerrel mért értékekkel.

n Megtalálták Dzsingisz kán sírját? Egy kutatócsoport, amely Dzsingisz mongol nagykán sírját keresi, a múlt héten közölte: a mongol fővárostól, Ulánbátortól 322 kilométerre északkeletre fallal körülvett temetkezési helyre bukkant, amely magában foglalhatja a XIII. századi hódító földi maradványait. A legenda szerint az 1227-ben elhunyt nagykánt szolgálói temették el, akiket azután katonák gyilkoltak le, s végül őket is megölték, nehogy a sír pontos helye kitudódjék. 2000 szeptemberében kínai régészek azt állították, hogy feltételezések szerint ráakadtak a nagykán sírjára Kína északnyugati részében. Egy japán kutatócsoport pedig a kilencvenes évek elején műhold segítségével három esztendőn keresztül átfésülte egész Mongóliát, de végül feladni kényszerült a vállalkozást.

n A Yahoo nem adhatja ki a fórumozók nevét Egy kaliforniai bíróság döntése értelmében a Yahoo nem fedheti fel a fórumain név nélkül társalgó internetezők valódi kilétét. Neil Cabrinha bíró szerint a portál nem adhatja ki az oklahomai Pre-Paid Legal Services jogi tanácsadó cégről véleményt nyilvánító felhasználók nevét. A Pre-Paid azért kérte a neveket a Yahootól, hogy kiderítse, ki szivárogtatott ki üzleti titkokat. A fórumozókat képviselő Electronic Frontier Foundation azonban azzal hárított, hogy az internetezők csupán alkotmányos jogaikat gyakorolták, amikor kritizálták a vállalatot, a Pre-Paid pedig megpróbálta elhallgattatni őket.

n Internetper kínában A kínai állam a nyilvánosság kizárásával, felforgatás vádjával indított pert egy honlaptulajdonos ellen, mert információkat tett közzé a weben az 1989-es Tienanmen téri mészárlásról. Huang Csi saját internetes oldalán cikkeket közölt a kínai demokratikus ellenzéki mozgalom történetéről, a betiltott Falunkung szektáról, illetve az északnyugati Hszincsiang-Ujgur tartomány függetlenségi törekvéseiről. Internetes működése alatt Huang Csi először a szegénység problémájával foglalkozott, de később, a hivatali korrupcióról szóló leleplező írásai után összetűzésbe került a hatóságokkal.

n Új naprendszer A kaliforniai Berkeley egyetem csillagászai első ízben fedeztek fel a mi naprendszerünkhöz hasonlót: két planéta kering a Nagymedve csillagkép 47. csillaga körül olyan távolságban, amely a mi naprendszerünk bolygóinak pályájához mérhető. Távolságuk a mi naprendszerünkhöz hasonlítva a Mars pályájánál távolibb, de a Jupiterénél közelebbi. Az elsőt már 1996-ban felfedezték, a második észlelését szerdán jelentették be. A két bolygó közül a nagyobbik két és félszer nagyobb a Jupiternél, míg a másik háromnegyed akkora. E naprendszer központi csillaga a Nagymedve, más néven a Göncölszekér csillagképben található, mintegy 51 fényévre a Földtől, vegyi összetétele hasonló a Napéhoz. A tudósok azt sem tartják kizártnak, hogy a két bolygón víz, és ebből következően a földihez hasonló élet is van.

n Lefotózták Elvist Halálának 24. évfordulója alkalmából a skóciai St. Andrews Egyetem kutatói képmanipuláció útján előállították a Király igazolványképét - 66 évesen. Az egyetem pszichológia tanszékén olyan percepciós laboratórium működik, amely a fiatalkori képek öregítésére specializálta magát - hasonló képeket készítettek már a londoni Természettudományi Múzeum számára is. Az Elvis-rajongók kemény magjának ötvenezres tábora, köztük számos Elvis-imitátor idén is felkereste a Király végső nyughelyét, hogy részt vegyen az örökösök által működtetett Elvis Presley Enterprises szervezésében lezajlott egyhetes megemlékezésen. Az események csúcspontján a gyertyás virrasztásról háromórás showműsort közvetítettek a www.elvis.com címen.

n Szívtartósítás Egy újonnan kifejlesztett gép segítségével akár két napig is életben tudnak tartani egy emberi szívet a szervezeten kívül. A szerkezet jelentős segítség lehet a sebészeknek a transzplantációs műtéteknél, több időt hagyva az átültetendő szerveknek a donortól való átszállítására és előkészítésére. A TransMedics által kifejlesztett szervfenntartó rendszer testhőmérsékleten tartja a rácsatolt szervet, és oxigénnel, tápanyagokkal, valamint elektrolittel dúsított vért pumpál át rajta.

n Újabb űrturista Oroszország kész újabb két űrturistát küldeni a nemzetközi űrállomásra. Jurij Koptyev, az orosz űrügynökség vezetője bejelentette, hogy az első utazót már meg is találták Mark Shuttleworth 27 éves dél-afrikai internetmilliomos személyében, aki várhatóan 2002 áprilisában indul kozmikus kalandjára.

n Hűséges poggyász Egy brit feltaláló találmánya lehetővé teszi, hogy bőröndjeink kutyaként kövessenek bennünket mindenhová: az akkumulátorral és motorral ellátott önjáró táska detektálja a tulajdonosánál lévő kulcstartó infravörös jelét. Minden táskajeladó párnak saját kódja van, így nem fordulhat elő, hogy új bőröndök csatlakoznak hozzánk, vagy a sajátunk szegődik máshoz.

n Balesetveszélyes mobil Akár kézben tartva, akár kihangosítóval telefonálnak az autóvezetők, jelentősen csökken koncentrációs képességük, állítja az amerikai National Safety Council. A vizsgálatok szerint a mobiltelefonálásnál drasztikusan rosszabb volt a vezetők reflexe, mint máskor, és gyakorlatilag nem találtak különbséget a kihangosított vagy kézben tartott telefon használata között.

Figyelmébe ajánljuk