Kulturális hírek

  • 2001. augusztus 23.

Külpol

A Hősök terén újraavatták, és katonai tiszteletadás kíséretében megszentelték a restaurált királyszobrokat és a Hősök emlékkövét. A 14 királyszobrot és a két allegorikus szoboregyüttest a Budapest Galéria szakmai felügyeletével a Szabó Öntészeti Kft.
restaurálta (a Háború, illetve a Béke című alkotást tíz éve, Gábor arkangyal oszlopát és a hét vezér szobrait 1996-ban újították fel).

n SOÁ ALAPÍTVÁNY: A TELJESÍTETT MISSZI" "Az eredeti misszió álomból valósággá vált. Minden túlélő szemtanúként döbbenetes beszámolót adott, hogy a 20. század rémségei ne ismétlődhessenek meg a 21. században" - nyilatkozta Steven Spielberg. Az általa 1994-ben alapított Soá Túlélői Vizuális Történelem Alapítvány befejezte a tanúvallomások videóra rögzítését, s immár a több mint 50 ezer interjú oktatási célú felhasználására összpontosítanak, "az előítéletek, az intolerancia és a bigottság" ellenében. Ennek részeként készült el a Survivors: Testimonies of the Holocaust CD-ROM és öt rendező egy-egy órás filmje, köztük Szász János munkája, A holocaust szemei. 57 országban 4000 önkéntes 32 nyelven készítette el az előre meghatározott kérdéskörökre épülő interjúkat általában a túlélők (zömmel zsidók, továbbá romák, szintik, homoszexuálisok, politikai üldözöttek, katonai ellenállók, partizánok, illetve az üldözötteket segítők) otthonában. Magyarországon 1998 szeptemberében kezdődtek a felvételek: 23 kérdező és 7 operatőr részvételével 580 interjú készült, világszerte pedig mintegy 3600, Magyarországon született túlélő tett tanúvallomást (minderről bővebben: MaNcs, 1999. március 25.; az alapítvány site-ja: www.vhf.org). Az összegyűlt több mint 120 ezer órányi felvétel katalogizálása az anyag 60 százalékát kitevő angol interjúkkal kezdődött, időpontokra, földrajzi és személynevekre, eseményekre stb. utaló 18 ezer kulcsszó alkalmazásával. Egy-egy több óra hosszú tanúvallomás katalogizálása átlagosan 35 órát igényel, két műszakban 45 fő dolgozik rajta Los Angelesben, ahol egy 400 terabyte kapacitású digitális könyvtári rendszert hoztak létre. A terv szerint üvegszálas kábelhálózat segítségével hozzáférhetővé válik az anyag a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Centerben és a washingtoni Holocaust Memorial Museumban is.

n SOYINKA HAZATÉRT Hétévi száműzetés után a lagosi Nemzeti Színházban tartott premierrel tért vissza hazájába Wole Soyinka: a Nobel-díjas nigériai író brit-nigériai-svájci produkcióban színre vitt King Baabu című darabja egy képzelt afrikai ország, Guatu katonai puccsal hatalomra került, majd önmagát királlyá koronázó diktátorát figurázza ki. A címszereplőben nem lehet nem ráismerni Nigéria korábbi vezetőjére, az 1998-ban elhunyt Sani Abachára, aki elől Soyinkának menekülnie kellett. A "király" neve, Baabu az ország északi vidékén honos hausa nyelven annyit tesz: Semmi.

n VELENCEI FILMFESZTIVÁL Augusztus 29. és szeptember 8. között tartják Velencében az 58. Nemzetközi Filmfesztivált, amelyet Milcso Mancsevszki versenyen kívül vetítendő, Dust című brit-olasz-német-macedón produkciójával nyitnak meg. Összesen 140 filmet mutatnak be, 76 egész estés játék-, 12 egész estés dokumentum- és 52 rövidfilmet - magyar alkotás nincs közöttük. Három különböző zsűri három fődíjnak számító Arany Oroszlánt oszt ki, egyet a Venezia 58 című főprogram 20 versenyfilmje egyikének, egyet a Cinema del Presente sorozat legjobb produkciójának és egyet a legjobb elsőfilmesnek. Életművéért Arany Oroszlánt vehet át a francia Eric Rohmer, akinek versenyen kívül vetítik L´Anglaise et le Duc című új filmjét.

Retrospektív sorozattal tisztelegnek Andrzej Munk, a világháború utáni évtizedek egyik legnagyobb lengyel rendezője, illetve a francia Guy Debord munkássága előtt, aki az 50-es évek lettrista és szituacionista mozgalmának megalapítójaként s különösen az 1968. májusi párizsi eseményekre hatást gyakorló írása révén vonult be a radikális művészeti mozgalmak történetébe, de 1952 és 1978 között három egész estés és három rövidfilmet is rendezett. Ezeket most mutatják csak be nagy nyilvánosság előtt az 1994-ben öngyilkosságot elkövető Debord örökösei jóváhagyásával.

A "nagy" versenyprogramban szerepel többek között Larry Clark, Amos Gitai, Richard Linklater, Ken Loach, Mira Nair, Goran Paskaljevic, Lucian Pintilie, Walter Salles és Andre Téchiné, a mai mozi kategóriájában pedig, mások mellett ifj. Szergej Bodrov és Werner Herzog új filmje. Versenyen kívül mutatja be új munkáját Woody Allen, John Carpenter, Peter Cattaneo, Youssef Chahine, Manoel de Oliveira, Albert és Allen Hughes, David Mamet és Steven Spielberg.

n A VÁGYAK ÁGYA Augusztus 23-án 24 óráig lehet licitálni arra az ágyra, amely a Westend bevásárlóközpont Könyvkuckó üzletének kirakatában látható: jótékony céllal 400 ezer forintos kikiáltási áron bocsátotta árverésre Háfra Mari, aki Szerelem a királyság előtt - Zámbó Jimmy menyasszonya voltam címmel írta meg az év elején elhunyt énekeshez fűződő viszonyának történetét. A vörös bársonytakaróval borított "csatahajóra" a 06/20/423-5065 telefonszámon, illetve a 399-0638-as faxon lehet licitálni.

n FELVÉTELI-EL´KÉSZíT´ ROMÁKNAK Térítésmentes felvételi-előkészítő tanfolyamot szervez a Kurt Lewin Alapítvány azoknak a roma és családon kívül nevelkedő fiataloknak, akik az ELTE szociológia, szociálpolitika és szociális munka szakán szeretnének tanulni. Jelentkezés szeptember 14-ig az alapítvány címén (1136 Bp., Balzac u. 17-19.).

n DíJ Kurtág Györgynek ítélték Tübingen város 20 ezer márkával járó idei Hölderlin-díját annak elismeréseképpen, hogy a magyar zeneszerző - mint az indoklásban szerepel - kompozícióiban elmélyülten dolgozza föl a német költő verseit.

A művészet és irodalom lovagja kitüntetést adományozta a francia kormány Danis Tanovic bosnyák rendezőnek, aki az idei cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díját kapta Senkiföldje című alkotásáért. Az 1992-95 közötti háborúról szatirikus hangon beszélő alkotással nyitották meg múlt pénteken a 7. Szarajevói Filmfesztivált.

n MARILYN MANSON: SZEXVÁD A Japánban turnézó Marilyn Manson augusztus 24-25-26-án felléphet Leedsben, Glasgow-ban és a Readingi Rockfesztiválon, majd Szlovéniában, Németországban és Írországban is, annak ellenére, hogy Michigan államban letartóztatási parancsot adtak ki ellene. A rocksztárt azzal vádolják, hogy július 30-i koncertjén a színfalak mögött hátulról letámadt egy biztonsági őrt, leköpte, nemi szervét pedig a 25 éves férfi feje és nyaka tájékához dörgölte.

Figyelmébe ajánljuk