Cyber hírek

publikálva
2002/30. (07. 25.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Internetterminálok Fővárosi informatikai programok közös megvalósítására írt alá szándéknyilatkozatot Demszky Gábor főpolgármester és Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter múlt szerdán Budapesten. Demszky Gábor elmondta: a főváros 25 pontján, metróállomásokon, autóbusz-pályaudvarokon, bevásárlóközpontokban ingyenes internetterminálokat helyeznek el.n Dugóelhárítás mobiltelefonnal Brit közlekedési szakemberek arra kívánják használni az utakon haladó autósok mobiltelefonjait, hogy a dugó kialakulásával egy időben felismerjék, hol kezd akadozni a forgalom.

Mialatt több ezer autó gördül végig az utakon, a bekapcsolt mobiltelefonok folyamatosan keresik a kapcsolatot az adott pillanatban legerősebb bázisállomással. A beérkező számtalan pozíciójelből egy most kifejlesztett számítógépes program ki tudja számolni az autóoszlop mozgásmintáját, meghatározva a járművek haladási sebességét és az autófolyam esetleges akadozásának pontos helyét. Az edinburghi Applied Generics fejlesztőcég szerint a mobiltelefonok serege sebesség és pontosság tekintetében messze jobb hatásfokkal jelzi előre a dugót, mint az útba süllyesztett indukciós hurkok és más hagyományos mérőeszközök. A tesztek során a program a közlekedési akadályok elhelyezkedését 250 méteres pontossággal volt képes meghatározni.

n Morbid marketing Az Acclaim Entertainment londoni fiókja hajlandó fizetni azoknak a hozzátartozóknak, akik elhunyt családtagjuk sírkövén elhelyezik a cég új öldöklős játékát reklámozó táblácskát - adta hírül az Index. Az amerikai szoftvercég ShadowMan 2 című új játéka a PlayStation 2 játékkonzolra készült: a felhasználók egy élőhalott New York-i rendőrt irányítanak benne, aki elsősorban voodoo-mágikus fegyverekkel küzd az ördög ellen. Az Acclaim marketingtrükkje általános felháborodást váltott ki: a temetkezési vállalatok és a temetőüzemeltetők is tiltakoztak az elképzelés ellen, a kültéri hirdetők szervezete szerint pedig a sírkőreklám kültéri reklámnak minősül, ám ebben a formában nem engedélyezhetik. Az ügyben még az anglikán egyház is megszólalt: közleményében sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a művirágvita lezárultával ismét ízlésregulációba kell bocsátkoznia. A PlayStation 2 gyártója, a Sony nem kívánta kommentálni játékfejlesztő partnere kezdeményezését, az Acclaim londoni szóvivője azonban azt nyilatkozta, hogy ajánlatuk a kevésbé tehetősek között kedvező fogadtatásra talált, akik a felajánlott összeget jobb temetésre szeretnék fordítani.

n Kiotói egyezmény Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezmény Részes Felek Konferenciájának ülésszakán elfogadott kiotói jegyzőkönyvhöz történő csatlakozásról szóló határozati javaslatot 366 igen szavazattal, ellenvoks és tartózkodás nélkül elfogadta a magyar parlament. Az 1997-ben elfogadott kiotói jegyzőkönyv előírása szerint a csatlakozott államoknak adott százalékban csökkenteniük kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Ez Magyarország esetében 6 százalékos csökkenést jelent. A csatlakozással Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a bázisnak tekintett 1985-87 közötti időszak kibocsátásához képest 2008 és 2012 között 6 százalékos csökkenést ér el. Magyarország már 1994-ben bekapcsolódott a klímavédelmi nemzetközi tárgyalásokba. Most döntés született arról, hogy el kell készíteni a csatlakozáshoz szükséges jogszabályokat.

n Új fájdalomcsillapító Egy tengeri csigából kivont anyag nagyságrendekkel hatékonyabban csillapítja a fájdalmat, mint a morfinkészítmények. További előnye, hogy nem okoz függőséget, és nincsenek mellékhatásai - adta hírül az Origo. A University of Melbourne kutatói által felfedezett hatóanyag nem csupán enyhíti a fájdalmakat, de minden más fájdalomcsillapítótól eltérően segít a károsodott idegek regenerálódásában is. Hatásmechanizmusa ráadásul annyira általános, hogy mindenfajta krónikus fájdalom esetében hatékony lehet. Az eddigi kutatások alapján valószínűsíthető, hogy a fájdalomérzet kialakításához szükséges elsődleges idegpályákat zárja le az idegvégződéseken lévő nikotinos acetilkolin-receptorok blokkolásával. Az esetleges mellékhatások felderítésére újabb állatkísérleteket végeznek. A korallzátonyokon élő kúpcsigák (Conus spp.) apró halakat zsákmányolnak, s méreganyagukkal bénítják meg őket.

n Szelektív hulladékgyűjtés Közel 82 millió forint költséggel az ősz elején bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést Keszthelyen; a beruházást 31,5 millió forinttal támogatja a környezetvédelmi tárca. A budapesti Öko-Pannon Kht.-val kötött megállapodás szerint első lépésként tíz, a város területét teljesen lefedő gyűjtőszigetet alakítanak ki papír-, műanyag- és üveghulladék-gyűjtő konténerek felállításával. Ezt követően decemberben egy mindent befogadó és komposztálóval is ellátott hulladékudvart létesítenek. A hulladékudvar jóvoltából mód lesz a környezetveszélyes olajos anyagok, akkumulátorok és - egyelőre oktatási intézményi akciók keretében - a használt elemek begyűjtésére, majd a későbbi fejlesztések révén az újrahasznosításra. A szelektív gyűjtés szervezésében, feltételeinek biztosításában részt vevő Öko-Pannon Kht. Győrben már három és fél éve sikeresen működtet egy hasonló programot. Gönci Beáta, a társaság illetékese az MTI-nek elmondta: az eddigi tapasztalatok és számos önkormányzattal és hulladékhasznosítóval kötött megállapodások révén akár országos rendszer koordinálására is felkészültek.

n "riáspolipok Közel kétmázsás, tizenöt méter hosszú, eddig ismeretlen fajta polip tetemére bukkantak az ausztráliai Tasmania tengerpartján. A ritka lelet ismét felveti a lehetőséget, hogy mégis léteznek a tengerészlegendákban oly gyakran felidézett óriás oktopuszok. A tengerpartra sodort hatalmas poliptetem immár Hobart város múzeumának kincseit gyarapítja.

n Távműtét A Massachusetts General Hospital orvosai távolsági videokonferencia segítségével támogatták egy antarktiszi sebész munkáját. A sebésznek az egyik sarkkutató ínszakadását kellett orvosolnia. A Raytheon Polar Services (RPSC) által üzemeltetett videokapcsolat segítségével végrehajtott sebészi beavatkozás az első ilyen eset az Antarktisz-program történetében.

n Művér Dél-Afrika az egyetlen ország a világon, ahol engedélyezték a massachusettsi Biopur gyógyszerkutató vállalat által kifejlesztett mesterséges vért. A hemoglobin alapú, oxigént szállítani képes Hemopure felhasználása azért merülhetett fel a humán véradók alternatívájaként az afrikai országban, mert a lakosság legalább 10 százaléka HIV-fertőzött, és általános a vérhiány.

n Trágyaerőmű A dél-angliai Holsworthyban megkezte működését Nagy-Britannia első biogáz fűtésű erőműve. A biotechnikát alkalmazó létesítmény évente 146 ezer tonna, a környék 30 farmjáról származó állati ürüléket alakít át villamos árammá. A BBC-online beszámolója szerint az erőműben alkalmazott eljárást a német Farmatic bioenergetikai vállalat dolgozta ki.

n Koncert mobilra Az angliai Cheltenhamben Simon Turner zeneszerző 30 mobiltelefonra komponált harmincperces, négytételes művet, amely Marcus Moore karmester pálcájának intésére a helyi polgármesteri hivatalban hangzott fel a hétvégén.

publikálva
2002/30. (07. 25.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...