Kulturális hírek

  • 2002. július 25.

Külpol

n MONOKR"M A szín önálló élete címmel augusztus 20-ig látható a Műcsarnok nagy nyári kiállítása: a külföldi és magyar művészek utóbbi években festett monokróm munkáiból válogatott anyag zöme - így az amerikai Sanford Wurmfeld 2,8 m magas, 9 m átmérőjű panorámaképe, a színskála teljes spektrumát felvonultató Cyclorama is - a hageni Karl Ernst Osthaus Museumából származik.n VILÁGZENE, LEGFRISSEBB Az európai rádióadók world music-szerkesztői ezeket az albumokat játszották leggyakrabban júniusban:1. Sekouba Bambino: Sinikan (Guinea)2.
Salif Keita: Moffou (Mali)

3. Orishas: Emigrante (Kuba/Franciaország)

4. Zuco: 103 Tales Of High Fever (Hollandia)

5. DJ Cheb & Sabbah: Krishna Lila (USA/India)

6. Chebli: Promesse (Comore-szigetek)

7. Válogatás: Entre Mer Et Ciel/Island Blues

8. Suba: Tributo (Brazília)

9. Bollywood Brass Band: Rahmania (Nagy-Britannia)

10. Nouvelle: Free Bossa (Brazília)

n AZ ÚJ MANCHESTER A július 25-én kezdődött Nemzetközösségi Játékokra több új épülettel gazdagodott Manchester. Az Arup Associates tervei alapján új stadiont építettek. Megnyílt az Imperial War Museum North, a londoni Imperial War Museum filiáléja: a Daniel Libeskind tervezte, acél és alumínium borította épület egy fejlesztésre váró területen áll a városi csatorna mellett. A túlparton, 2000-ben nyílt meg a színházi és kiállítótermeket rejtő, csupa üveg és acél Lowry Center, a környék másik nevezetessége, melyet gyaloghíd köt össze az új hadtörténeti múzeummal. Bár az építtetők szerették volna, megvalósítását nem támogatták a lottó bevételeiből, ezért Libeskind kénytelen volt az eredetileg elképzelt 60 helyett 45 millió dolláros kerethez igazítani fantáziáját. Nemrég nyílt meg egy másik új múzeum is, a modern város élményét látványosságként bemutató Urbis, Ian Simpson tervei alapján. A japán Tadao Ando a Piccadilly Gardens egyik pavilonját tervezte, a jelentős preraffaelita kollekcióval rendelkező Manchester Art Gallery pedig megduplázta kiállítóterét.

n ÉPÍTÉSZETI VILÁGKONGRESSZUS Július 23-tól 26-ig tart Berlinben a Nemzetközi Építészszövetség 21. Világkongresszusa 90 ország kb. 6000 építésze és várostervezője részvételével. Az eseményhez kapcsolódva kiállítások és berlini városnézések mellett építészkritikus-fórumot, építészeti filmfesztivált, beruházói konferenciát és egy nemzetközi szakvásárt is rendeznek. A kongresszus mottója (Resource Architecture) arra utal, hogy a szervezők az épített ingatlanban megtestesülő szellemi érték és gazdasági lehetőség megteremtésének forrásaként, az új technológiák révén a természeti erőforrásokkal való takarékoskodás, a történelmi emlékek megőrzése, a városfejlesztés, sőt a társadalmi fejlődés eszközeként tekintenek az építészetre. Minderről bővebben a kongresszus honlapján: www.uia-berlin2002.com. A tanácskozás egyik főszponzora, a Graphisoft AG elnöke, Bojár Gábor a Tér és identitás szekcióban tart előadást Architecture - a Medium Offering Cultural Guidance? címmel.

n R"MA VISSZAAD Berlusconi miniszterelnök aláírta a dekrétumot, melynek értelmében Olaszország visszaadja Etiópiának az axumi obeliszket: a hieroglifák borította, kétezer éves, 24 m magas oszlopot, amely az etióp császárság egykori fővárosában, a mai ország északi részén lévő Axumban síremlékként szolgált, a hódító olasz csapatok 1937-ben, Mussolini parancsára vitték Rómába. Jelenleg a Colosseum közelében áll, visszaadását Etiópia a világháború vége óta követelte. Az Il Messaggero című lap élesen kritizálta a döntést. A 150 tonna súlyú oszlop szállítása nem lesz könnyű, valószínűleg darabokban történik majd.

n GLOBÁLIS REKVIEM A Seattle Symphony Chorale kórus kezdeményezésére szeptember 11-én a világ számos pontján adják elő Mozart Requiemjét: a hangversenyek sora a nemzetközi dátumvonalnál, pontosabban Új-Zélandon és a Fülöp-szigeteken kezdődik reggel 8.46-kor (a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni első terrortámadás időpontjában), és nyugat felé haladva, időzónánként mindig a helyi idő szerint ugyancsak 8.46-kor folytatódik újra meg újra, 24 órán keresztül. Az akciót szervező Rolling Requiem Committee szerint eddig harminc kórus jelentkezett, szeptember 11-ig e szám megsokszorozódhat. Bővebb info és kapcsolatfelvétel: www. rollingrequiem.org. A részt vevő kórusoknak elküldik az áldozatok listáját, s minden énekes egy-egy nevet visel majd a szíve fölött egy saját maga készítette jelvényen. A megemlékezés e formájának ötletét egy zenekedvelőtől kapta a seattle-i kórus baritonja, Terry Blumer. A szervezők egyike, a kórus egyik altja, Kathleen Ferrari egy nyugdíjas New York-i tűzoltó lánya: apjának hat régi társa veszett oda mentés közben.

n AZ OPERAHáZ FANTOMJA Először a világon a Madách Színház kapott engedélyt arra, hogy Andrew Lloyd Webber Az Operaház fantomja című musicaljét non-replica - tehát önálló művészi interpretációt megengedő - produkcióban bemutathassa, közölte Szirtes Tamás rendező tájékoztatása nyomán az MTI. A legköltségesebb hazai produkciónak várható premiert jövő júniusra tervezik, a darabot egy éven át 150-szer adják elő. Webber cége jóváhagyási joggal bír a szereposztást illetően.

n RUBENS: MEGVAN A VEV´? A torontói Globe and Mail című napilap értesülése szerint David Thomson kanadai milliárdos műgyűjtő vásárolta meg a Sotheby´s londoni árverésén 49,5 millió fontos rekordáron Rubens festményét, Az ártatlanok lemészárlását.

n KIROV NEW YORKBAN Először most, a Lincoln Center Festival keretében, a Metropolitan színpadán mutatta be New Yorkban világhírű produkcióját, a Don Quijotét a szentpétervári Kirov Balett: Alekszandr Golovin és Konsztantyin Korovin 1902-es díszletei előtt, a Marius Petipa és Alekszandr Gorszkij 1869 és 1906 között többször megújított koreográfiáit felhasználó előadás főszerepeit Vlagyimir Ponomarjov (Don Quijote) és Anton Lukovkin (Sancho Panza) táncolta.

n ÚJ FRANKFURTI F´NÖK Volker Neumann személyében új igazgatója van a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásárnak: az 59 éves szakember a Goldmann kiadó, majd több mint húsz éven át a Bertelsmann könyvesrészlegének marketingvezetőjeként dolgozott.

n MONTREUX Keith Jarrett, Gary Peacock és Jack DeJohnette koncertjével zárult a 220 ezer nézőt vonzó 36. montreux-i jazzfesztivál. A főprogram 100 koncertjéből és az úgynevezett off-fesztivál 350 koncertjéből álló 17 napos eseménysorozat egyik csúcspontja - a jazz szigorúan vett határait régóta túllépő műsorpolitikának megfelelően - David Bowie Heathen című új albumának bemutatója volt.

n PÁNEU PIKNIK Az 1989 augusztusi Páneurópai Pikniket, a magyar-osztrák határ áttörését és az azt követő eseményeket mutatja be a budapesti Terror Háza Múzeum első időszaki kiállítása augusztus végéig.

n NEMZETI SZÍNHÁZ: PÁLYÁZAT Görgey Gábor kulturális miniszter a Magyar Színházi Társasággal történt egyeztetés után kiírta a pályázatot a Nemzeti Színház Rt. vezérigazgatói posztjára, január 1-jétől öt évre. Az október 1-jéig beérkező anyagokat harminc napon belül bírálják el.

Figyelmébe ajánljuk