Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 30. szám, (2002.07.25.) (2002-07-25)

Egotrip

Egotrip

Tandori Dezső: Kilógó lólábjegyzetek

Megegyeztünk: két kötet (mint a Karamazovok, mint a hét nagy Chandler, mint Beckett összes művei stb.) lenne, ha el akarnád mondani, mi volt a Tiszta Rendőr nevű ló meg nem fogadásának története mögött; mi lett az egésznek a következménye. Sőt, mi lesz még! Ez aztán két joyce-i regényfolyam, regénydzsungel volna.

Publicisztika

Publicisztika

Barotányi Zoltán: Hajrá, magyarok! (2.)

Meglehet, bizarrnak tűnik a feltételezés, de több tízezer honfitársunk egyik legfőbb szórakozása továbbra is a magyar futballnak nevezett, kicsit morbid, kicsit meg komikus vetélkedő, melyet éppen ezért (legalábbis hasznos fikció gyanánt) illik komolyan venni. Ebből a szempontból kifejezetten tanulságos (más szempontból röhejes és szánalmas) mindaz, ami a 2002-2003-as bajnokság prológjaként megtörténhetett. Hogy semmi sem úgy van, mint lennie kéne, s nem is az, aminek látszik - már magától értetődő tény az avatott megfigyelők számára. Mondhatni: ezt az előzetes tudást (úgy is mint a predikciót gyengítő irracionális koefficienst) beépítik a magyarfocival kapcsolatos számításaikba, mindhiába. A magyarfociban az élet a maga imaginárius teljességében mutatkozik meg, minden megtörténik, amire csak egy kis valószínűség mutatkozik, néha az is, ami a jelenleg egyedül érvényes fizikai világképünk szerint egyelőre teljesen lehetetlen.

Publicisztika

Mentében még nyúlt

Azt mondja a Magyar Nemzet hétfői számában Mendreczky Károly, a Magyar Televízió frissen le-, illetőleg felmondott, esetleg kirúgott (hogy pontosan mi történhetett vele, erről még lesz szó) (ex)elnöke, hogy a nagymértékű pszichológiai nyomás miatt döntött úgy, feláll székéből; Kovács és Lendvai egyfolytában nyomasztotta őt, a végén biztos már velük álmodott, például azt, hogy Kovács bejelentkezett interjúra, de először is késett másfél órát, és addig, hogy ne legyen adásszünet, neki, Mendreczkynek kellett élő, egyenes adásban egy különösen nehéz Paganini-scherzót eljátszania, pedig nem is tud hegedülni, és amikor megjött Kovács, az se volt sokkal jobb, csapzott volt, és kicsit kapatos, lukacsos tefuatlétát viselt, egy üveg kőbányaival hadonászott, és arra kényszerítette őt, hogy a kamerák előtt együtt elénekeljék a Guantanamerát meg az Avanti Poppolót, szóval ilyenek, egyszerűen még álmában sem tudott szabadulni tőlük. És nem bírta tovább. A végkielégítésének összegét (huszonnyolcmillió-nyolcszázezer forint) firtató kérdésre Mendreczky nem ad egyenes választ, de ennyi vagy annyi, szögezi le, joggal üti a markát, "a húszéves munkaviszonyhoz, illetve a betöltött pozícióhoz képest nem magas az összeg, ami jár nekem".

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Internetterminálok Fővárosi informatikai programok közös megvalósítására írt alá szándéknyilatkozatot Demszky Gábor főpolgármester és Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter múlt szerdán Budapesten. Demszky Gábor elmondta: a főváros 25 pontján, metróállomásokon, autóbusz-pályaudvarokon, bevásárlóközpontokban ingyenes internetterminálokat helyeznek el.n Dugóelhárítás mobiltelefonnal Brit közlekedési szakemberek arra kívánják használni az utakon haladó autósok mobiltelefonjait, hogy a dugó kialakulásával egy időben felismerjék, hol kezd akadozni a forgalom.

Külpol

Kulturális hírek

n MONOKR"M A szín önálló élete címmel augusztus 20-ig látható a Műcsarnok nagy nyári kiállítása: a külföldi és magyar művészek utóbbi években festett monokróm munkáiból válogatott anyag zöme - így az amerikai Sanford Wurmfeld 2,8 m magas, 9 m átmérőjű panorámaképe, a színskála teljes spektrumát felvonultató Cyclorama is - a hageni Karl Ernst Osthaus Museumából származik.n VILÁGZENE, LEGFRISSEBB Az európai rádióadók world music-szerkesztői ezeket az albumokat játszották leggyakrabban júniusban:1. Sekouba Bambino: Sinikan (Guinea)2.

Külpol

Marokkói-spanyol összezörrenés: A zöldség mint gyümölcs

Micsoda baromság már megint! - gondolta az ember, amikor két tucat spanyol kommandós a múlt héten helikopterről leereszkedett a Perejil- (Petrezselyem-) szigetre, megafonból megadásra szólítva föl azt a szám szerint hat kedvetlen marokkói katonát, akik éppen a kétszáz méterre lévő partról élelmiszer-vételezésről tértek vissza, hogy pár órával később vert seregként érkezzenek ugyanoda.

Külpol

Kormányválság Törökországban: A félhold és a magányos csillag

A múlt héten a Bülent Ecevit miniszterelnök által vezetett furcsa, baloldali-konzervatív-szélsőjobb koalíció kisebbségbe került a török parlamentben. A hetvennyolc éves, nagybeteg kormányfőt 59 képviselője hagyta el: Ecevitnek ezek után aligha lesz maradása a török politikában. Az új választást november 3-ára jósolják: s evvel akár le is zárulhat a kemálista török állam történetének négy évtizedes, az 1960. május 27-i katonai hatalomátvétellel kezdődött korszaka.

Belpol

Belpol

Tarlós István polgármesteri munkássága: Óbuda gyöngye

Tizenkét éve vezeti Tarlós István Budapest legnépesebb kerületét, Óbuda-Békásmegyert. Igaz, az áprilisi országgyűlési választásokon alulmaradt szocialista ellenfelével szemben, de a jelenlegi ellenzéki pártok támogatásával, hivatalosan független jelöltként jó eséllyel készülhet immár negyedik polgármesteri ciklusára. Néhány, a közvéleményt ugyancsak felkavaró megnyilvánulásának köszönhetően Tarlós egyike a településük határain túl is ismert helyi politikusoknak. A főváros talán legnagyobb fejlődési potenciállal rendelkező kerületének lakosai a felmérések szerint a problémák ellenére alapvetően elégedettek az egyfelől különc, másrészt nagyon is konzervatív polgármesterükkel.

Belpol

Per az akasztásos beszéd miatt

Polgári peres eljárásban kéri annak kimondását Kövér László, a Fidesz alelnöke és a párt Országos Választmányának elnöke, hogy idén március 23-án

Zene

Zene

Szórakoztató elektronikus tánczenék: puttyogások a sötétben

Minő meglepetés - az idei Szigeten is jelen lesz a meglehetősen tágan értelmezett elektronikus tánczene: élő produkciók (ált. lemezlovassal súlyosbítva), plusz dj-szettek, tomboló partik hajnalig és csendes délutáni matinék, neves külföldi vendégek és az érdemdús hazai versenyzők. Helyszínekben sem lesz hiány, hiszen változatlanul rendelkezésre áll a Tilos Rádió Sátor, meglehetősen változatos (s nem is kizárólag csak elektronikus tánczenei) programmal, szabadtéri és sátorbéli helyszíneken; ismét felállítják a tavaly nagy népszerűségre szert tett szalmabálákat, ezúttal Ballantines Cinetrip-Labiritmus néven, és végül ismét állni fog a Cökxpon Ambient sátorkert is a belassultabb zenék kedvelőinek. Lesz persze mega house-techno centrum is, idén Fényár Hangár néven, s végezetül találkozhatunk témánkba vágó produkciókkal a Wan2 Színpad, az Est Színpad, noch dazu még a Pepsi Nagyszínpad programjában is.

Zene

Színház: Hűséges vagyok

Magyar Narancs: Csányi Sándor távozása igencsak megrendítette a csapatot. Milyen az életed ebben a kívülrõl igencsak zártnak tûnõ társulatban?

Zene

Civil szféra: sátras utánfutók

A Sziget intézményesült sajátosságainak egyike a civil és állami közszolgálati szervezetek koncentrált jelenléte. A Civil Falu és a Civilsziget már kezdetekkor sem csupán díszfolt volt a szigetelők poszthippi tarisznyáján, a közvetített viselkedésforma - az öntudatos, érdeklődő, toleráns szigetlakó, aki aktívan részt vesz környezete jövőjének alakításában - pedig már-már emblematikussá vált.

Zene

Sportvilág: test test ellen

Az idei Sziget másfélszer több sportolási lehetőséget kínál, mint a tavalyi - igaz, a választékból kidomborodnak a Sziget-kompatibilis kvázisportok. Az ivás közben űzhető sportok szakmai közreműködéssel zajlanak majd, miközben a szponzorok egyre hajmeresztőbb dolgokat eszelnek ki. A hagyományosnak mondható sportágak köre nosztalgikus, tornaórai játékkal is bővül.

Zene

Színház- és táncsátor: pat(h)áliák

Kovalik Balázs tavalyi nagy sikerű Maxwell-rendezése után idén is meghívást kapott a Szigetre. A hagyományosnak korántsem mondható rendezéseiről híres Kovalik idén Puccini Triptichonjának harmadik, vígoperai részével próbálja meghódítani a szigetlakókat.

Zene

Kiállítás: Szemenszedett giccs (Horváth Dávid fotókiállítása)

Afényképezésnek szentelt csodálatosan mély esszéjében Roland Barthes bevezeti a punctum, illetve a studium fogalmát. Ha egy fényképet nézünk, a studium maga a fotó tárgya, a "cselekménye", a szüzsé - Barthes szerint ez általában unalmas, hidegen hagy, még akkor is, ha voltaképpen rendkívül jelentős témáról, mondjuk egy vérgőzös háborús eseményről van szó. De a sokszor (korántsem mindig) látható valami a képen, ami megsebzi tekintetünket, ami fogva tart, amitől képtelenek vagyunk elszakadni - ez a punctum, mely olykor teljesen érdektelen mozzanat önmagában, egy ruha ránca, egy cúgos cipő, egy morzsa az asztalon. Eddig a nagy francia.

Zene

Film: Láttuk, hallottuk (Klöpfler Tibor: El nino - A kisded)

Efilm legfőbb baja, hogy minden mozzanatát, jelenetét már láttuk, ráadásul sajna legalább több tucat alkalommal. Lehet, más sorrendben, de akkor is. Hallottuk már ezeket a dialógusokat, meglehet, más sorrendben, de mégis. A két szálon futó cselekmény, mely aztán persze annak rendje és módja szerint egy látszólag váratlan ponton összeér - olyan dramaturgia ez, amely már kijön rajtunk, mégpedig a könyökünkön. A típusok is: az egykor feltehetően tehetséges fotós (László Zsolt játssza, és hogy a tényfékezőművész képességes volt, azt abból gondoljuk, hogy munka közben előszeretettel veszi fel a felejthetetlen Nagyítás David Hemmingsének pózait), kompromisszumhajlam híján munkanélküliségbe kényszerül: "A világot elborítják a reklámsamponok, a faszom fog ezeknek exponálni." Kihűlt házasság a kissé már lerobbant, egykor nyilván ragyogó aszszonykával (Tóth Ildikó). "De-azért-mégsem-tudok-meglenni-nélküled" című szeretkezésjelenet, a háttérben közös kisdedükkel - ő lenne az a bizonyos el ni–o egyébként? A gyermek Jézus, egy más megvilágításban? Két magyar gengszterimitátor várakozik a rablókocsiban, közben egyikük filozofálgat. Az okos és a hülye bűnöző párbeszéde, az izomember (Szabó Győző) és a magát észkombájnnak feltoló faszkalap (Dóczy Péter) dialógusa. Két korrupt, pitiáner rendőr, egyikük, a kisebb balek a helyi bozótkurvánál (Gubás Gabi) potyázik a rekettyésben. És egyáltalán: minden mellékszereplő groteszk és félelmebeteg - lásd a panzióbeli jeleneteket, ahol belőnek a fürdőszobába, ezt is orrontjuk már Jarmusch Éjszaka a Földön című filmjéből. A különbség annyi, hogy a magyar filmben e belövésnek semmiféle dramaturgiai folyománya nincs, és ennek nem örülhetünk, mert akkor minek durrantgatnak a jóemberek? Még a zene kezelése is ismerős (Melis László munkája), a barokk áriabetéteket Jeles András használta előszeretettel, a videotechnika meg Jancsó-Grunwalsky védjegye. Előre tudunk, belső szemünkkel előre világosan látunk mindent, bemondjuk a cselekménybeli fordulatokat - és ez lehangol, de erősen. Végül elfog a méla unalom, ásítógörcseink a vetítés végére szaporodnak, hogy aztán tátva maradjon a szánk, mert oly mértékben megoldatlan, oly fád a zárlat - ekkor már, úgy látszik, elfogytak a minták.

Zene

Akarjunk egy jó nagyot! (Laura Maná: Megváltó szex)

Mi az, ami a cselekedetet minősíti, a szándék-e, avagy a következmény? Tekinthetnénk akár ezt is a film alapkérdésének, ha nem vezetnénk ily módon teljesen félre a hőn szeretett olvasót. Szó sincs ugyanis sápatag tépelődésről, netán lelki horrorshow-ról, mert Laura Ma–á filmje mindenekelőtt kedvesen vicces, könnyed, amolyan nyárias; ízléssel és némi, finoman adagolt iróniával. Az utóbbi főbb célpontjai a reflektálatlan önzés, ezen belül különösen is a szűkagyú és lappadt macsóság, a besavanyodott megszokások unalmába ragadt, kedvetlen üresség, valamint - mellékszálként - a formálkatolikus képmutatás.

Zene

Könyv: Dugáskényszer (Catherine Millet: Catherine M. szexuális élete)

Az egymáshoz dörzsölődő homokszemcsék nemi élete egy leheletnyivel érdekfeszítőbb, mint Catherine Millet művészettörténész önvallomása szexuális életéről. Legalábbis azoknak, akiket általában a standard pornófilmek is halálra untatnak. Ezen nem segít Catherine Millet sok ezer aktusának jellemzésekor mutatott látszólag eszelős sebészi őszintesége, mivel paradox módon a könyv végéig egy milliméterrel sem sikerül közelebb kerülni saját magához, saját lelke rezdüléseinek megértéséhez, illetve annak átlátásához, mi motiválta őt arra, hogy tengernyi szexpartin ajánlja fel testét ismeretlen férfiak tömegeinek. Úgy beszél minderről, mint egy olyan rovargyűjtő, aki pusztán a rovarok alaktani leírásának precizitását tartja fontosnak, és ezért megismerhetetlen számára a rovarok működésének rejtélye. Egy biztos, attól, amit mi normál kapcsolatteremtésnek és kapcsolatfenntartásnak hívunk, Catherine nemcsak zavarba jön, és képtelen vele bármit kezdeni, de eközben védekezésül azonnal mély, elviselhetetlen unalomba süllyed. A lelki életet, a lelki előjátékot megjátszásnak gondolja, mely idegesíti, és türelmetlenné teszi. Az őt megszállt rettenetes unalmat pedig szexuális aktusok hajszolásával próbálja lefedni, illetve az unalomban manifesztálódott tátongó ürességérzést szexuális aktusokkal kívánja betömni. Igazából csak ismeretlenek tudják izgalomba hozni, és az sem baj, hogyha nem kell felemelnie a fejét a szája előtt sorakozó anonim férfiak ágyékáról, vagy ha egy függöny takarja el az őt döngölő hímvesszőkhöz tartozó férfiakat. Állítása szerint csak név nélküli tomporokkal és hímvesszőkkel szeret bajmolódni, akár az állatok. Ritkán találkozhatunk ennyi önértetlenséggel, önfélrevezetéssel és álőszinteséggel egy ilyen, egyébként jó tollú, intelligensnek tűnő ember részéről.

Könyv

Könyv

Könyv

Jóindulattal kikövezve

Debreczeni József: Orbán Viktor

"Ez a könyv Debreczeni Józsefről és rólam, illetve rólam és Debreczeni Józsefről egyszerre szól."

Lélek
Lokál

Lokál

Falunap Györkönyben: Hess, madár!

A Tolna megyei település eddig a határában található pincefaluról, valamint az itt beszélt német nyelvjárásról volt híres. A múlt szombaton azonban hagyományteremtő céllal madárijesztő-versenyt rendeztek az évi rendes falunap keretében.

Tudomány

Tudomány

Legyezők Tétényben: Az ártatlanság kora

Különös, hogy a legyező kiment a divatból, miközben a meleg nem. Anélkül tűnt el a süllyesztőben, hogy okafogyottá vált volna, bár bizonyos jelek már a XIX. század végétől arra mutattak, hogy az eszköz hanyatlik. A legyezővel persze kipusztult a legyezőnyelv is, ami megint csak érdekes, mivel a zsebkendőnyelv úgy vette fel a néhai nevet, hogy a zsebkendő közben maradt.

Tudomány

MP3, kiadók, hatóságok: Fájlcsereháború

Az elmúlt hetekben több népszerű magyar online fájlcserebörze is megszűnt annak következtében, hogy a nemzetközi trendhez igazodva a Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége is fellépett az engedély és jogdíjfizetés nélküli internetes zeneszolgáltatás ellen. Az mp3portal.hu webmesterénél házkutatást tartott a rendőrség, miután nem engedelmeskedett a szerzői jogvédők felszólításának.