Cyber hírek

  • 2002. november 14.

Külpol

VírusHíradó Megkezdte működését a www.virushirado.hu portál, amelynek célja, hogy vírus- témában magyar nyelvű, naprakész információt biztosítson látogatói számára. A portál heti (Vírus Híradó) és aktuális (Vírus Riadó) hírlevelei percre készen tájékoztatnak a legújabb, terjedőben lévő vírusokról, hogy a felhasználók megelőzhessék az esetleges fertőzéseket.n Jön a tábla-PC Múlt csütörtökön New Yorkban bemutatták Bill Gates kedvenc fejlesztését, a Tablet PC-t.
Az érintőképernyős, új generációs mobilszámítógép extrém lapos kialakítású, leginkább egy billentyűzetétől megfosztott laptopra hasonlít. A többször elakadt, 400 millió dollárt felemésztő fejlesztés 11 évig tartott. A nagyszabású rendezvényen a Microsofton kívül felsorakoztak a tábla-PC mellett elkötelezett hardver-, szoftver- és csipgyártó cégek, valamint azok az ügyfelek és partnerek, akik elsőként alkalmazták a tábla-PC-t. Számtalan új funkciójával a Tablet PC rendkívül vonzó kis jószág - lelkendezett a bemutatón Bill Gates, a Microsoft alapítója. Az írott feljegyzéseket például a felhasználó egyszerűen felolvastathatja magának. A tábla-PC fő újítása a kézírás felismerése, amit a Windows XP operációs rendszer egy különleges verziójába (XP Tablet PC Edition) ágyaztak. Az USA-ban piacra kerülő Tablet PC-ket beszédfelismerő rendszerrel is ellátják. Az elmúlt években többször lehetett hallani a Microsoftnál készülő új típusú számítógépről. Az érintőképernyő és a vezeték nélküli internetkapcsolat kifejlesztése azonban a vártnál több fejtörést okozott a Microsoft és partnerei fejlesztőmérnökeinek. A piaci elemzők egy része kétségesnek tartja, hogy a Tablet PC valóban képes lesz fellendíteni a világszerte stagnáló PC-piacot. A Gartner a következő évben a laptop számítógépek piacán egyszázalékos piaci részesedést jósol a Tablet PC-nek. Európában a készülék 2-3 ezer euró közötti áron kerülhet piacra, és várhatóan elsőként az üzleti ügyfeleket nyeri meg magának.

n Rendőrök a neten A rendőrség figyelemmel kíséri az interneten a főbb chatcsatornákon zajló párbeszédeket - tájékoztatta Dormán Tivadar, az Országos Rendőr-főkapitányság ezredese az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságát a testület múlt csütörtöki ülésén. A négyfős internetkommandó gyűjtött már adatokat futballhuligánokról, és kutatnak a pedofiloldalak üzemeltetői után. "Az elektronikus levelekbe a rendőrség természetesen nem tekinthet be, ugyanis azok tartalma titkos" - tette hozzá az ezredes. A chatcsatornák megfigyelését végző rendőrök főleg a közbiztonság szempontjából veszélyes rendezvényekkel kapcsolatos információkat gyűjtik, betörési kísérletek "lefülelésére" koncentrálnak. "Etikai szempontból az internetes csevegésekben elhangzó véleményekkel a rendőrség nem foglalkozik, hiszen az emberek nézetei nem esnek büntetőjogi kategória alá" - emelte ki Dormán Tivadar az MTI tudósítása szerint. Az internetrendőrség figyelmének középpontjában áll a pedofil weboldalakat üzemeltetők felderítése is, ám ezekre az elkövetőkre nem feltétlenül a csevegőoldalakon találnak rá. Az ezredes jelezte, hogy az egyelőre csak négyfős, a világhálóra specializálódott részleg munkája csupán észlelésre és adattovábbításra korlátozódik, a nyomozást már az illetékes szervek végzik.

n Lézerágyú Az amerikai hadsereg komoly áttörést ért el a lézerfegyverek használatában: kedden Új-Mexikóban első ízben sikerült lézerrel pontosan eltalálni és elpusztítani egy kilőtt tüzérségi lövedéket. Az amerikaiak már korábban is több sikeres lézerkísérletet hajtottak végre rakéták lelövésére, de a tüzérségi lövedékek sokkal nehezebb célpontot jelentenek, mert kisebbek, és nem bocsátanak ki hőt. A mostani kísérletnél használt nagy energiájú taktikai lézer (MTHEL) a hírügynökségi beszámolók szerint észlelte a szuperszonikus sebességgel közeledő, 60 centiméter hosszú lövedéket, és annyira felmelegítette, hogy töltete még jóval a célpont előtt felrobbant. Ezt a lézerfegyvert az amerikaiak és az izraeliek közösen fejlesztették ki: az eredeti cél ugyanis az volt, hogy védelmet nyújtson a Hezbollah szélsőséges muzulmán szervezet Libanonból kilőtt Katyusa-rakétái ellen. A Katyusákkal kapcsolatos, 2000-2001-ben végzett kísérletek teljes sikerrel zárultak: a lézerfegyver 25 ilyen rakétát lőtt le, s akkor is eltalálta őket, ha egyszerre több Katyusát lőttek ki célpontként. A kutatók remélik, hogy a lézert hamarosan sikerül mozgathatóvá tenni, s akkor bárhol bevethetik az ellenséges rakéták és tüzérségi lövedékek ellen.

n Robotrepülőkről támad a CIA Múlt hétfőn egy, a CIA által üzemeltetett, tankelhárító rakétákkal felszerelt távirányítású repülőgép lőtt ki Jemenben egy gépkocsit: az autóban hatan utaztak, feltételezések szerint iszlám szélsőségesek, köztük az al-Kaida egyik vezetője, Ali Kaid al-Hariti. A robotrepülőket már széles körben alkalmazzák felderítésre, de a hétfői támadás volt az első alkalom, hogy felfegyverzett gépet vetettek be háborús zónán kívül. Az első fegyveres bevetésre idén került sor Afganisztánban. A jelentések szerint a gép egy Predator típusú repülő volt, Hellfire tankelhárító rakétákkal felszerelve. Az amerikai hadsereg október elején tesztelte a Predatorokhoz fejlesztett új típusú tankelhárító rakétákat. Ezek a rakéták akusztikus és infravörös érzékelőkkel képesek befogni a mozgó tankokat és az egyéb felfegyverzett járműveket. A Pentagon jövőre kétmilliárd dollárt szeretne fektetni intelligens fegyverek és távirányítású repülők fejlesztésébe.

n Műszaki hiba Oxigénszivárgás miatt egy héttel elhalasztotta a NASA az Endeavour űrsikló indítását. Az oxigén abból a rendszerből szivárgott, amelynek az indulás és a landolás idején kell biztosítania a legénységi egység oxigénellátását. A sikló hét utasa már megkezdte a beszállást, amikor fény derült a problémára.

n Géntechnológia A kormány múlt pénteki ülésén döntött a géntechnológiai kutatások ellenőrzésének és nyilvántartásának szigorú szabályozásáról. A Földművelésügyi Minisztérium az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetet jelölte ki az új vetőmagvak és szaporítóanyagok génkezelt változatainak vizsgálatára. A húsipari termékek géntechnológiai vizsgálatát az Országos Élelmiszer-vizsgáló Intézet végzi.

n Doom III Kiszivárgott a népszerű akciójáték folytatásának bemutató változata - adta hírül az Index. A viharos gyorsasággal elterjedt demót eredetileg a játék Los Angeles-i E3 játékvásáron való bemutatására szánták. Ott a játék számos kategóriában díjnyertes lett. A The Inquirer online magazin információi szerint a Doom III alfa-változata a kanadai ATI grafikuskártya-gyártótól szivárgott ki.

n DugóTéVé Az autópálya-kezelő Asfinag (www.asfinag.at) fejlesztésének köszönhetően az autósok elindulás előtt, kimondottan ebből a célból telepített webkamerákon keresztül élő internetes közvetítésben tekinthetik meg valamennyi osztrák autópályán a forgalom alakulását, különös tekintettel az építés alatt álló útszakaszokra.

n Börtönbüntetés Négy év börtönbüntetésre ítéltek pénteken Hanoiban egy vietnami jogászt az interneten megjelentetett kormányellenes írásaiért. Le Chi Kang egyebek mellett Vietnam Kínával szembeni magatartását bírálta, mivel véleménye szerint az ország túlságosan sok engedményt tesz a "kínai imperializmusnak".

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?